dinsdag 26 april 2011

Vrijspraak 'tegendemonstranten' Venlo juni 2010

Het Hof in Arnhem heeft de twee Duitse jongeren, die op 12 juni 2010 in Venlo gearresteerd werden in de ochtend voor een demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie, vrijgesproken!

Zij werden na afloop van de nazi-mars vrijgelaten en kregen een transactievoorstel van maar liefst 300 euro mee naar huis. Deze weigerden zij uit principiele redenen te betalen, waardoor ze in oktober 2010, samen met drie andere arrestanten, voor de politierechter in Venlo moesten verschijnen. LaatZeNietLopen zorgde voor een in demonstratierecht gespecialiseerde advocaat. Daar werd de boete teruggebracht tot 100 euro. Twee anderen werden volledig vrijgesproken en een derde (minderjarige) wacht nog op een zitting.

De twee vonden nog steeds dat zij recht hadden om hun stem te laten horen tegen de neonazi's van de NVU, dat zij de noodverordening niet overtreden hadden en gingen in hoger beroep bij het Gerechtshof in Arnhem. En daar zijn ze nu vrijgesproken omdat het Openbaar Ministerie niet heeft kunnen aantonen dat zij, door middel van het meedragen in hun rugtassen van extra kleding, een spandoek en een rode vlag aan een stok van 60 centimeter, de orde zouden gaan verstoren en/of zich onherkenbaar zouden gaan maken.

Doordat de tenlastelegging direct van tafel ging hoefde het Hof zich helaas niet te buigen over de principiele kant van de zaak, namelijk het recht om je mening tegen neonazi's te uiten. Je recht op betoging. Je recht om niet bij voorbaat verdacht te zijn. Je recht om niet op je uiterlijk geselecteerd te worden voor fouillering. Je recht op vrijheid van beweging. Je recht op privacy.

Overeind blijft dat van de 37 arrestanten die 12e juni in Venlo er uiteindelijk helemaal niemand strafbaar bevonden is. Een burgemeester moet zich volgens LaatZeNietLopen voortaan twee keer achter de oren krabben voordat-ie de politie zo'n vrijbrief als een noodverordening in handen geeft. Gevolg is namelijk telkens dat er ladingen mensen worden opgepakt, die uren vastzitten, bizar hoge boetes krijgen, worden vervolgd en uiteindelijk maanden na dato pas hun gelijk kunnen halen.

Zie ook: http://laatzenietlopen.blogspot.com/2011/04/je-hebt-het-recht-om-als-vreedzame.html

LaatZeNietLopen.nl