donderdag 10 december 2015

Pegida verzet demonstratie. Oproep tot tegenacties!

Aanstaande zaterdag (12 december) was het extreem-rechtse Pegida van plan om voor de tweede keer te gaan demonstreren in Rotterdam. Pegida heeft de demonstratie een week verzet naar zaterdag 19 december. Pegida zegt dat ze een akkoord hebben met de gemeente Rotterdam dat ze voor het eerst in de korte geschiedenis van de extreem-rechtse club een route mogen gaan lopen. Eerder mocht, mede door druk van antifascisten, Pegida telkens niet lopen. Laat Ze Niet Lopen roept op om in actie te komen tegen het racistische Pegida.

Alle drie de keren dat Pegida een demonstratie wou gaan lopen werd dit telkens onder druk van tegenacties verboden. Nu zegt Pegida toestemming te hebben om een demonstratie te gaan lopen door Rotterdam op zaterdag 19 december. Door dat de ruimte voor het racistische Pegida steeds erg klein bleef door acties van antifascisten nam de hoeveelheid Pegida demonstranten af. De laatste keer waren er zestig extreem-rechtse activisten. Nu het lijkt dat Pegida mag gaan lopen is de kans dat er meer mensen op hun demonstratie komen ook groter. Laat Ze Niet Lopen roept dan ook weer op voor tegen acties. De ruimte voor extreem-rechts moet zo klein mogelijk worden gemaakt.

Pegida heeft aangekondigd 19 december te verzamelen op de Wilhelminapier om vanaf daar een demonstratie te gaan lopen. Pegida vermeld dat de donderdag voor de demonstratie de laatste definitieve informatie bekent word gemaakt. Hou dus www.laatzenietlopen.nl goed in de gaten voor de laatste informatie.

Pegida is een Duitse extreem-rechtse beweging die zich voordoet als nette en bezorgde burgers. Maar schijn bedriegt, op eerdere Pegida demonstraties in Utrecht brachten Pegida aanhangers de Hitlergroet en vielen ze anti-racisme activisten en omstanders aan. Ook bleek de demonstratie grotendeels te bestaan uit rechtsextremisten uit Duitsland, Vlaanderen en Polen. Het groepje Nederlandse Pegida demonstranten bestond bijna geheel uit bekende neo-nazi's. Pegida zegt geweldloos te zijn maar creƫert wel de ruimte voor gewelddadige racisten en neo-nazi's om bijeen te komen en mensen aan te vallen. Pegida gebruikt aanslagen als die in Parijs om hun eigen agenda van haat door te drijven. Na de afschuwelijke gebeurtenissen in Parijs moeten we juist samen komen en niet uiteen gedreven worden door angst en haat. Zeker in een stad als Rotterdam, die zo heeft geleden onder de nazi's, moeten we samen sterk staan en het Duitse Pegida weren uit Rotterdam.

LaatZeNietLopen.nl, een initiatief tegen racisme, roept op om de ruimte voor het extreem-rechtse Pegida op zaterdag 19 december aanstaande zo klein mogelijk te maken en zelf actie te ondernemen tegen de komst van rechts-extremistische actievoerders. Fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Negeren is geen optie, Pegida zal hoe dan ook aandacht krijgen en hun racistische gedachtegoed proberen te verspreiden.


Kom 19 december in actie tegen Pegida! Geen ruimte voor extreem-rechts!