zondag 17 januari 2016

Apeldoorn in actie tegen Pegida


Vandaag (17-1-2016) lieten de inwoners van Apeldoorn, jong en oud, duidelijk horen dat het racistische Pegida niet welkom is in hun stad. De politie had er hun handen vol aan om tegendemonstranten op afstand te houden zodat Pegida haar route kon lopen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Apeldoorn veel te verduren gehad, onder andere door massale deportaties naar Duitsland en nog steeds zijn de bewoners van Apeldoorn fel gekant tegen fascisme. Meerdere buurtbewoners stonden langs de demonstratieroute van Pegida met protestborden tegen Pegida. Zij hingen ook posters voor hun raam met teksten als 'Pegida opzouten' en 'Laten we verdraagzaam zijn', een spandoek met de tekst 'Stop fascisme' en liepen achter de demonstratie aan met bezems en emmers sop om het fascistische vuil van de straten te vegen. Daarnaast waren er ook tientallen lokale jongeren op de been die probeerden de demonstratie van Pegida te stoppen. Ook verschillende groepen antifascisten kwamen in actie tegen Pegida met spandoeken en leuzen als 'Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme'. Enkele antifascisten klommen op een hotel bij het Beekpark en ontrolde daar een spandoek met de tekst 'Pegida stoppen is zelfverdediging'. De Pegida demonstratie werd uitgefloten en er werden leuzen geroepen tegen racisme. En een buurtbewoner gooide voorwerpen van zijn balkon naar de demonstratie.

Op de demonstratie van Pegida waren ongeveer 100 mensen afgekomen waaronder de neo-nazi's Barry Kluft van Autonoom Nationaal Socialisten en Dennis de Vries van Identitair Verzet en Floris van der Kooi van Voorpost. Floris van der Kooi hielp ook met de organisatie van de demonstratie. Ook waren er leden van het internationale terreurnetwerk Blood and Honour aanwezig. Pegida probeert zich voor te doen als een groep 'bezorgde burgers' die zich op een geweldloze manier laat horen tegen de vermeende 'islamisering' van Europa maar ook vandaag lieten zij hun ware gezicht weer zien. Alhoewel deze fascisten de laatste weken hun mond vol hebben over seksisme in verband met de gebeurtenissen in Keulen werd tegen vrouwen die in de buurt van de Pegida demonstratie stonden “daar moet een piemel in” geroepen. Ook tegen een vrouwelijke fotograaf werd deze seksistische leus geroepen, zij kreeg bovendien ook nog een rake klap van een Pegida demonstrant. Deze vijftigjarige Pegida-aanhanger werd gearresteerd.

Terwijl Pegida ruim baan kreeg van de politie om hun racistische boodschap te verspreiden werden antifascisten om de haverklap gevraagd om hun ID en werden er gebiedsverboden opgelegd. Ondanks deze repressie kwamen er toch vele mensen op de been om de ruimte voor de fascisten van Pegida zo klein mogelijk te maken. Soms wordt extreem-rechts als marginaal weggezet maar extreem-rechts blijft alleen marginaal door een massaal tegengeluid te laten horen.

Op 6 februari wil Pegida in Amsterdam opnieuw samenkomen om hun racistische gedachtegoed verder te verspreiden. Negeren is geen optie dus kom op 6 februari naar Amsterdam om de opmars van extreem-rechts te stoppen!