maandag 12 oktober 2015

Utrecht overstemt Pegida manifestatie

Vandaag gaven ruim 600 mensen gehoor aan de oproep van Laat Ze Niet Lopen om te demonstreren tegen het extreem-rechtse Pegida op het Vredenburgplein in Utrecht. Het uit Duitsland afkomstige Pegida deed met haar demonstratie vandaag een poging om ook in Nederland voet aan de grond krijgen. Honderden mensen kwamen in actie om te zorgen dat zij hun verwerpelijke gedachtegoed niet konden verspreiden. 

Het extreem-rechtse Pegida was van plan om vandaag een demonstratie te houden door de binnenstad van Utrecht. Dit werd door de burgemeester op voorhand al verboden, onder meer door druk van anti-fascistische tegenacties. Al vanaf de start van de manifestatie van Pegida kwamen anti-fascisten in actie.
Bij het begin van de eerste toespraak werd een spandoek ontrold met de tekst 'Antifa actief tegen racisme' en werden er leuzen geroepen tegen racisme. Het zogenaamde 'vreedzame' Pegida viel daarop de anti-fascisten aan (zie filmpje hier). Van alle kanten van het Vredenburgplein maakte grote groepen anti-fascisten lawaai om de toespraken te overstemmen. En met succes: geen enkele toespraak was te horen. Later werden er midden op het Vredenburgplein weer spandoeken ontrold en werden er rookbommen afgestoken. Heel de Pegida manifestatie werd overstemd met leuzen als “Refugees Welcome” en “Racisten oprotten”. De politie dreef anti-fascisten steeds verder weg bij de Pegida manifestatie, maar die lieten zich niet zo maar terug dringen. Tot het einde van de Pegida
manifestatie lieten zij een duidelijk geluid horen dat Utrecht niet gediend is van racisten in hun stad.

Ook op het Janskerkhof werd actie gevoerd. Hier hielden de Internationale Socialisten een manifestatie tegen Pegida met 400 mensen. Er werden meerdere toespraken gehouden. In totaal dus ruim 1000 mensen die vandaag in actie kwamen tegen het racistische Pegida.


Pegida Nederland een vergaarbak voor Nederlandse nazi's en Duitse en Vlaamse rechts-extremisten.
De Pegida demonstratie bestond uit meerdere groepjes. In het begin waren er wat hooligan-achtige types die al snel de manifestatie verlieten halverwege de eerste toespraak. Wat er overbleef om aan de manifestatie deel te nemen waren nog geen 100 rechts-extremisten. 50 daarvan waren er uit Duitsland gekomen, en daarnaast was er groep Vlamingen en enkele rechtsextremisten uit Polen. De 30 overige Nederlandse deelnemers waren voornamelijk bekende neo-nazi's en fascisten. Zo was o.a. Barry Kluft aanwezig van de Autonoom Nationaal Socialistische Actie. Ben van der Kooi van neo-nazistische partij Nederlandse Volks-Unie was aanwezig met Simone Magretti. Van der Kooi zat ruim een jaar in voorarrest als verdachte van brandstichting in een moskee en werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Sindsdien laat hij geen kans onbenut om op het internet allerlei soorten aanslagen op moskeeën aan te prijzen en toe te juichen. Daarnaast steekt hij zijn bewondering voor de massamoordenaar Anders Breivik niet onder stoelen of banken.

Owen Koenekoop brengt Hitlergroet
rechts naast hem Barry Kluft.
(Foto copyright Kafka.nl)


Ook was Owen Koenekoop uit Gouderak aanwezig, hij bracht de Hitlergroet tijdens de Pegida manifestatie. Dennis de Vries van Identitair Verzet was ook aanwezig en ook Floris van der Kooi van het fascistische Voorpost Nederland was aanwezig. Dit is slechts een kleine greep uit de rechts-extremisten die de kern van de Pegida manifestatie vormden. Zo waren er nog verscheidene oudgedienden van de ter ziele gegane partij de Centrum Democraten.

De Pegida manifestatie bleek dus zoals verwacht een samenkomst van neo-nazi's en fascisten te zijn waarvan ook nog eens het merendeel uit Duitsland kwam. Dat is ook niet gek aangezien de organisator van het Pegida protest, Edwin Wagensveld veel contacten heeft met neo-nazi's in Nederland. Wagensveld gaf na de manifestatie te kennen dat hij op korte termijn een tweede Pegida manifestatie wil organiseren in Utrecht. Wij willen dan ook iedereen oproepen om in de toekomst alert te blijven op een nieuwe Pegida demonstratie en onze website en Facebook in de gaten te houden voor updates rondom Pegida. Ook in de toekomst zullen wij ons blijven verzetten tegen racistische en islamofobe groepen als Pegida.

Utrecht bedankt! Geen ruimte voor extreem-rechts!