woensdag 20 september 2017

Neo-nazi's falen in mobilisatie en stuiten op antifascistisch protest


Wat afgelopen zondag in Enschede de grootste neo-nazi demonstratie had kunnen worden sinds de Tweede Wereldoorlog bleef gelukkig beperkt tot een mengeling van 80 racisten, neo-nazi's en rechtsextremisten. Ondanks politierepressie jegens antifascisten en het verbieden van een antifascistische demonstratie door de burgemeester stuitte Pegida en consorten op antifascistisch protest.

Ruim 200 antifascisten waren er op de been om in actie te komen tegen extreem-rechtse demonstratie, die naast de nazi-band Kategorie C ook sprekers uit meerdere Europese landen het podium zou bieden. Van die laatste vielen er op het laatste moment een aantal af. Verschillende groepen antifascisten werden tegengehouden, door de politie terug naar de trein ge√ęscorteerd of gearresteerd op basis van een noodverordening. Dit kon echter niet voorkomen dat antifascisten bij de extreem-rechtse demonstratie kwamen, deze overstemde en korte tijd blokkeerde. Ook buurtbewoners lieten luid en duidelijk van zich horen, 'nazi's oprotten!'. Het mogen duidelijk zijn dat ondanks dat de politie en burgemeester er alles aan doen om een bijeenkomst van neo-nazi's en extreem-rechts ruim baan te geven, dit mensen niet tegenhoud om daar tegen in het verweer te komen. Dat is maar goed ook, want op de staat en politie kan men niet vertrouwen om nazi's van de straat te houden.

Met zonnebril: Jeroen van den Berg
Pegida hoopte met de demonstratie eindelijk af te kunnen rekenen met de lage opkomst die hun demonstraties de afgelopen jaren trokken. Stuurde Pegida eerder nog neo-nazi's van de NVU weg, ditmaal nodigden ze zelf de Duitse neo-nazi band Kategorie C en een spreker van Die Rechte uit om op die manier Duitse neo-nazi's en hooligans aan te trekken, ongetwijfeld om het aantal deelnemers wat op te krikken. Verscheidene bekende neo-nazi's waren dan ook aanwezig. Vanuit Nederland waren dat onder andere de vanwege wapenbezit veroordeelde neo-nazi Jeroen van den Berg, de partijsecretaris van de NVU Peter van Egmond, neo-nazi's Mike Brand (met SA tatoeage in zijn nek), Robert Jan Koelewaard (met op zijn hoofd een tatoeage van een skull met Hitlerkapsel) en Dennis de Vries. Ook was medeoprichter van DTG Raphael Marchese aanwezig. In 2016 werden vijf leden van die organisatie veroordeeld voor een aanslag met molotovcocktails op een moskee in Enschede. Meer over deze figuren en andere aanwezigen in een artikel dat later verschijnt op onze site.

De internationale mobilisatie van Pegida heeft er niet voor gezorgd dat er een grote demonstratie plaatsvond in Enschede. Dit kan oa te maken hebben de druk die antifascisten hoog opvoerden in de aanloop naar de demonstratie, en de vorige poging om in Enschede te demonstreren oa daarom werd verboden.

Voor de neo-nazi's en racisten was het niet het succes waar ze op gehoopt hadden, maar 80 van hen op straat is 80 te veel. We moeten ons blijven inzetten tegen neo-nazi's en racisten. Geef ze geen millimeter. Enschede is nog niet af van neo-nazi demonstraties. De NVU heeft aangekondigd om 1 oktober te willen gaan demonstreren in Enschede. Ook voor hun geld, Laat Ze Niet Lopen!