dinsdag 26 februari 2013

NVU-kopman schuldig aan aanzetten discriminatie

Bron: RTV Oost 26 februari 2013

De uitlatingen die NVU-kopman Constant Kusters en zijn medestanders deden tijdens een demonstratie in Enschede zijn strafbaar. Dat zegt de rechtbank in Almelo in het vonnis tegen Kusters en drie medestanders.

De rechtbank stelt dat het roepen van leuzen als "Nederland voor de Nederlanders" en "Ali B. en Mustapha, terug naar Ankara" beledigend en grievend zijn voor een grote groep mensen. Ook het voeren van een vlag, met daarop 'white power' en een Keltisch kruis zijn strafbaar. Kusters is als leider van de demonstratie medeverantwoordelijk voor alle uitingen en gevoerde symbolen volgens de rechtbank.

Kopman niet aanwezig

De NVU-kopman is veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Drie medestanders die ook terecht stonden zijn veroordeeld tot straffen die variƫren van 500 euro tot dertig uur werkstraf. Kusters en zijn medestanders verschenen niet in de rechtbank voor het vonnis. Op de zitting beriepen ze zich op hun zwijgrecht. Tegen het vonnis van de rechtbank is hoger beroep mogelijk.