dinsdag 12 februari 2013

Eis: werkstraf NVU-kopman Kusters na leuzen Enschede

Bron: RTV Oost 12-2-2013

Tegen NVU-kopman Constant Kusters is opnieuw een werkstraf van 40 uur en twee weken voorwaardelijke celstraf geëist. Kusters wordt verdacht van het beledigen van minderheden en het aanzetten tot discriminatie tijdens een demonstratie in Enschede.
Constant Kusters

De strafeis werd in augustus ook al gedaan voor de rechtbank in Almelo, maar tot een uitspraak kwam het toen niet. Het dossier was niet helemaal compleet. Dat is nu wel zo. Kusters wordt ervan verdacht dat hij medeverantwoordelijk is voor het roepen van beledigende leuzen en het zwaaien met dito vlaggen tijdens de demonstratie in de zomer van 2011.

Beledigende uitspraken van Reitz

Bij die gelegenheid zouden er ook uitspraken gedaan zijn tijdens een toespraak door de Duitse nationalist Reitz die beledigend zijn voor mensen van buitenlandse afkomst, volgens de officier van justitie. Als kopman van de nationalistische beweging NVU is Kusters verantwoordelijk voor die leuzen en vlaggen, aldus de officier van justitie.

Kusters en twee andere demonstranten uit Purmerend hebben zich steeds beroepen op hun zwijgrecht. Tegen een van hen werd een boete van 500 euro geëist, tegen de andere een werkstraf van 30 uur. De laatste eis is zwaarder, omdat die verdachte al eerder wegens gelijksoortige feiten werd veroordeeld.

"Vrijheid van meningsuiting groot goed"

Volgens de officier van justitie is vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar zijn er omstandigheden wanneer die vrijheid beperkt kunnen worden en daarvan is hier sprake.

Volgens de advocaat van de twee mannen uit Purmerend moeten beiden worden vrijgesproken. Niet alleen was er tijdens de demonstratie zoveel lawaai van tegenstanders waardoor eventueel geslaakte kreten onhoorbaar waren, ook was de toespraak van de Duitser Reitz niet te volgen omdat de twee verdachten geen Duits zouden spreken.

Tatoeage met term 'houzee'

Een veroordeling wegens het voeren van een tatoeage met daarop 'houzee' op het hoofd van één van de twee mannen is niet strafbaar, volgens de advocaat. De term houzee is een zeemansgroet en heeft niets te maken met de term zoals deze door de NSB gebruikt werd in de Tweede Wereldoorlog.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Links:
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=158608
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=158405