maandag 2 februari 2015

28 februari: extreem-rechtse Pro Patria demonstratie, Laat Ze Niet Lopen!

Op 28 februari wil het extreem-rechtse Pro Patria weer demonstreren. Eerder probeerden zij ook al te demonstreren in de Haagse Schilderswijk. Wat over moest komen als een protest van bezorgde burgers tegen moslimfundamentalisme, bleek eendekmantel van extreem-rechts om hun racistische en islamofobe gedachtegoed te verspreiden. Laat Ze Niet Lopen roept op om in actie te komen tegen Pro Patria en de ruimte voor extreem-rechts 28 februari aanstaande zo klein mogelijk te maken.

In augustus demonstreerde de rechts-extremistische organisatie Pro Patria in de Haagse Schilderswijk. De demonstratie bleek georganiseerd te zijn door het rechts-extremistische Identitair Verzet, waar de bekende rechts-extremist Paul Peters een belangrijke rol speelt. Paul Peters staat bekend om het feit dat hij in 2001 een joodse begraafplaats vernielde. Ze sloegen grafzerken kapot en schilderden op tientallen andere zerken hakenkruisen en nazi leuzen als ‘Jude Raus’ en ‘Wir sind zuruck’.

Ook waren er neo-nazi's van Autonoom Nationaal Socialisten Nederland en de Nederlandse Volks-Unie aanwezig. Het doel van Pro-Patria is met hun demonstraties spanningen tussen bevolkingsgroepen aan te wakkeren en mensen die volgens hen niet in Nederland thuishoren te intimideren en bedreigen.

LaatZeNietLopen.nl, een initiatief tegen racisme, roept op om de ruimte voor het extreem-rechtse Pro Patria 28 februari aanstaande zo klein mogelijk te maken en zelf actie te ondernemen tegen de komst van rechts-extremistische actievoerders. Fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Negeren is geen optie, Pro-Patria zal hoe dan ook aandacht krijgen en hun racistische gedachtegoed proberen te verspreiden.

Vrijheid van meningsuiting
Door het recht op vrijheid van meningsuiting te misbruiken, creëren de rechts-extremisten een vrijplaats voor de verheerlijking van racisme en islamofobie. Die vrijheid is slechts een façade voor het intimideren van de bewoners van de stad waar zij demonstreren.

Protest!
Bij de vorige mars van Pro-Patria kwamen honderden mensen op de been om hun woede over de racistische optocht door hun straten te uiten. Soms worden deze extremisten als marginaal weggezet, maar ze blijven dat enkel door hen met velen de ruimte af te nemen en hen te overstemmen, een weerwoord te geven en een tegengeluid te laten horen.

Op het moment is het nog onduidelijk waar de demonstratie van Pro-Patria precies gaat plaatsvinden. Waar Pro-Patria ook hun racistische gedachtegoed wil verspreiden, roepen wij iedereen op om zich hier tegen te verzetten.

Houd de komende tijd de website www.laatzenietlopen.nl goed in de gaten. In de aanloop naar en op de dag van het tegenprotest voorzien wij in de laatste informatie, kaartjes van de omgeving en infostructuur. Kom 28 februari in actie en stop de opmars van extreem-rechts!

Laat Ze Niet Lopen!