vrijdag 9 oktober 2015

Belangrijke update. Stop Pegida!

De burgemeester van Utrecht heeft de mars van Pegida vandaag definitief verboden. Pegida mag alleen stilstaand manifesteren op het Vredenburgplein (direct bij Utrecht Centraal). Ondanks deze eerste overwinning zullen de tegenacties van Laat Ze Niet Lopen gewoon doorgang vinden. Verschillende rechts-extremistische groepen, waaronder Identitair Verzet en het Vlaams-Nederlandse Voorpost geven aan naar Utrecht te komen. Ook worden er Duitse en Vlaamse rechts-extremisten verwacht. Wij roepen dan ook nog steeds op je tegen dit racistische propaganda-protest te verzetten. Kom om 14:00 uur naar het Vredenburgplein en overstem de racisten met lawaai, of laat op een andere manier zien dat Pegida niet welkom is in Utrecht.

Infostructuur – Infopunt, Twitter, infolijn en website
Vanaf 11:00 zal er een infopunt open zijn in het ACU (Voorstraat 71). Daar wordt de laatste informatie verstrekt, liggen kaartjes van de omgeving en een flyer met juridische info.
Verder zullen wij de gehele dag het protest monitoren en info verschaffen. Denk hierbij aan locaties van rechts-extremisten, eventuele arrestaties en politiebewegingen. Via een infolijn, via Twitter en via een tijdslijn op www.laatzenietlopen.nl houden we je up-to-date.


De infolijn is te bereiken via 06 26 68 86 41. Heb je zondag belangrijke informatie over Pegida, politie-optreden, etc, sms/bel dit dan door naar de infolijn, en bel als je zelf informatie nodig hebt.

Ook houden wij de ontwikkelingen bij op Twitter (www.twitter.com/laatzenietlopen). Twitter je zelf ook? Gebruik die dag dan hashtag #LZNL in al je berichten.

Actiekaart
Er is een actiekaart van de omgeving beschikbaar bij het infopunt in het ACU. Je kunt de kaart natuurlijk ook zelf alvast printen als je niet meer langs het infopunt komt. De actiekaart kun je hier downloaden.

Arrestantengroep en advocaat
Wij gaan er niet van uit, maar het kan bij een protestactie altijd gebeuren dat er mensen worden gearresteerd. Daarom staat er gedurende de dag een arrestantengroep (AG) en een advocaat (mr. Willem JEBBINK van Jebbink & Soeteman advocaten) paraat om alle deelnemers juridisch te ondersteunen in geval van arrestaties.
De arrestantengroep is de gehele dag bereikbaar op 06 33 85 19 39. Meer informatie vind je bij het infopunt in het ACU. Hier kan je ook een flyer krijgen met de belangrijkste info voor als je gearresteerd wordt. Bel de AG ook als je iemand opgepakt ziet worden. Mocht je zelf de pineut zijn, verklaar niets tegen de politie en betaal geen boetes/pintransacties! Neem als je weer vrij komt (eind van de dag) direct contact op met de AG. Wordt je onverhoopt langer vastgehouden en wil je met een advocaat praten, vraag dan naar onze advocaat, dat is Willem Jebbink.

Bereikbaarheid

Het Vredenburgplein waar Pegida wil gaan manifesteren ligt direct bij Utrecht Centraal Station. Houd er rekening mee dat er op en rondom het station veel politie op de been kan zijn.

Recht op tegenprotest
Ja, jij hebt het recht om je stem te laten horen tegen de extreem-rechtse demonstratie. Vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht zijn namelijk universele rechten van de mens. Laat je echter niet afschrikken en ga slim om met de aanwezig politie. Stuurt de politie je weg, probeer dan op een andere manier bij het protest te komen.

Tot slot
Het valt niet te tolereren dat een bende racisten in Utrecht de boel komt opstoken. Dus kom in protest, maak er een mooie strijdbare dag van! Vergeet je herriemakers niet (en neem wat te drinken mee om de keel te smeren). Samen proberen we de ruimte voor de racisten van Pegida zo klein als mogelijk te maken. Succes!