vrijdag 15 januari 2016

Praktische informatie voor tegenacties Pegida Apeldoorn zondag 17-01


Het extreem-rechtse Pegida wil zondag gaan demonstreren in Apeldoorn. Laat Ze Niet lopen roept op tot acties tegen het racistische Pegida, hier onder de laatste praktische informatie.

Locatie en tijden
De gemeente Apeldoorn heeft toegestaan dat Pegida een demonstratie door een woonwijk loopt. Deze demonstratie zal eerst geruime tijd voorverzamelen in het Beekpark in Apeldoorn. Pegida roept op om daar om 12:45 aanwezig te zijn. De eerste toespraken van Pegida zullen aanvangen om 13:15, en om 14:00 wil Pegida aan haar route beginnen. De route is als volgt:

Beekpark – Vosselmanstraat – Loolaan – Soerenseweg – Koning Lodewijklaan – Sprengenweg – Badhuisweg – Sprengemanstraat – Vosselmanstraat – Beekpark

Bij terugkomst in het Beekpark duurt de demonstratie nog tot maximaal 16:00.
Laat Ze Niet Lopen roept op om zowel bij het vertrekpunt, als langs de route van Pegida in actie te komen tegen de rechts-extremisten. Zorg dat je ruim op tijd in Apeldoorn bent, dus voor 12:45. Fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn!
Daanaast zal AFA Frysland vanaf 13:00 een spandoekenactie tegen Pegida houden op het plein voor het Centraal Station van Apeldoorn.

Infostructuur – Infopunt, Twitter, infolijn en website
Laat Ze Niet Lopen zal de gehele dag het protest monitoren en info verschaffen. Denk hierbij aan locaties van rechts-extremisten, eventuele arrestaties en politiebewegingen. Via een infolijn, via Twitter en via een tijdslijn op www.laatzenietlopen.nl houden we je up-to-date.

De infolijn is te bereiken via 06 26 68 86 41. Heb je zondag belangrijke informatie over Pegida, politie-optreden, etc, sms/bel dit dan door naar de infolijn, en bel als je zelf informatie nodig hebt.

Ook houden wij de ontwikkelingen bij op Twitter (www.twitter.com/laatzenietlopen). Twitter je zelf ook? Gebruik die dag dan hashtag #LZNL in al je berichten. De volledige infostructuur is vanaf 11:30 in de lucht.

Actiekaart
Er is een actiekaart van de omgeving beschikbaar, zie hieronder. Je kunt de kaart zelf alvast printen of opslaan op je telefoon. De actiekaart is voorzien van een grid, maak hier gebruik van als je communiceert met de infolijn. Gebeurtenissen op de dag van het tegenprotest zullen worden voorzien van een grid-locatie. Klik op de actiekaart hieronder om deze te vergroten en te downloaden. Je kunt de kaart ook hier downloaden.


Arrestantengroep en advocaat
Wij gaan er niet van uit, maar het kan bij een protestactie altijd gebeuren dat er mensen worden gearresteerd. Daarom staat er gedurende de dag een arrestantengroep (AG) en twee advocaten paraat om alle deelnemers juridisch te ondersteunen in geval van arrestaties. De advocaten zijn:


Advocaat tijdens actie: Bo Tieman, Utrecht, registratienummer A15579
Extra advocaat vanaf zondagavond 17:00: Lydia Plantenga, Utrecht, registratienummer A18413

De arrestantengroep is de gehele dag bereikbaar op
06 338 519 39 en 06 26 40 86 58. Bel de AG ook als je iemand opgepakt ziet worden. Mocht je zelf de pineut zijn, verklaar niets tegen de politie en betaal geen boetes/pintransacties! Neem als je weer vrij komt (eind van de dag) direct contact op met de AG. Wordt je onverhoopt langer vastgehouden en wil je met een advocaat praten, vraag dan naar de advocaten. Hiernaast staat een uitgebreidere AG-flyer. Klik er op om hem te vergroten en op te slaan. Je kunt de flyer ook hier downloaden. Print de flyer uit en neem deze mee!


Recht op tegenprotest

Ja, jij hebt het recht om je stem te laten horen tegen de extreem-rechtse demonstratie. Vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht zijn namelijk universele rechten van de mens. Laat je echter niet afschrikken en ga slim om met de aanwezig politie. Stuurt de politie je weg, probeer dan op een andere manier bij het protest te komen.

Tot slot
Het valt niet te tolereren dat een bende racisten in Apeldoorn de boel komt opstoken. Dus kom in protest, maak er een mooie strijdbare dag van! Vergeet je herriemakers niet (en neem wat te drinken mee om de keel te smeren). Samen proberen we de ruimte voor de racisten van Pegida zo klein als mogelijk te maken. Succes!