zaterdag 1 oktober 2011

"Houdoe NVU!"
Honderden Helmonders sturen neonazi's snel weer naar huis

Slechts 23 Nederlandse Volks-Unie aanhangers marcheerden vandaag door de straten van Helmond. Honderden bewoners van Helmond zijn massaal de straat op gegaan en hebben ervoor gezorgd dat de route van de nazi's aanzienlijk is ingekort. Na niet meer dan een kilometer te hebben gelopen en niet meer dan drie kwartier lang, werden ze alweer op de trein gezet.De omstanders waren niet alleen boos over de komst van de neonazi's, maar ook door de politie maatregelen die een deel van de Helmondse wijk Brouwhuis tot een afgesloten fort maakten. Het gebied rond de demonstratie-route was 'afgesloten gebied', daar mochten alleen bewoners (na ID-controle) in en uit. Reizen via het NS-station was zelfs alleen voorbehouden aan neonazi's. Over al deze en andere maatregelen werden de bewoners pas gisteravond om 20:00 uur geinformeerd. Het leidde direct tot veel verontwaardiging, ongetwijfelt krijgt dit nog een staartje.

Toen rond kwart voor twee de NVU mars in beweging kwam, hadden zich al honderden buurtbewoners verzameld bij de parkeerplaats van winkelcentrum Brouwhorst. Op het moment dat de NVU in zicht kwam klonk een oorverdovend lawaai van toeters en fluitjes. Direct werd duidelijk dat de neonazi's niet welkom waren in Helmond. De NVU vervolgde haar route, maar werd opgejaagd omdat telkens grote groepen jongeren dicht bij de afgeschermde route probeerden te komen. Halverwege, op de Rijnlaan/Rivierensingel stelde de ME linies op om te voorkomen dat honderden boze tegendemonstranten bij de NVU kwamen. Onder deze druk besloot de politie de route in te korten zodat een groot deel van de Dinkelstraat de nazi-mars bespaard werd gebleven. De NVU keerde weer terug bij het station, hield een korte toespraak en dat was het. Niets anders dan een totale blamage voor de NVU. Terwijl de laatste neonazi's op hun trein te wachten stonden zwelde het tegenprotest nog evenaan. "Houdoe NVU!" "En nu oprotten!" Na nog wat rumoer in het winkelcentrum keerde de rust vanaf drie uur weer langzaam terug.

Ondanks de afschrikwekkende noodverordeninig die de burgemeester had afgekondigd kwamen er vandaag honderden mensen in protest tegen de nazi-mars. Het was een diverse mix waarover iemand het volgend zei: "Mooi dit, zwart en wit tegen de nazi's". En zo is het! Helmond bedankt!

Laat ze niet lopen!