zaterdag 1 oktober 2011

Protesteer tegen de nazi-mars in Helmond Brouwhuis!
Belangrijke laatste update

Op 1 zaterdag oktober demonstreert de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Helmond. Wij roepen op je tegen deze afschuwelijke nazi-propaganda mars te verzetten. Kom vanaf 13:00 uur naar station Helmond Brouwhuis (zuidkant van het spoor) en overstem de neonazi's met lawaai (fluitjes, toeters) of kies een plekje langs de route voor je tegenprotest. Wees je bewust van de noodverordening maar laat je niet ontmoedigen, jij hebt ook demonstratierecht!

Route (klik voor vergroting)
Route
"De demonstratie start bij het NS-station Brouwhuis (startpunt) en gaat via de Overloop, Brouwhorst, Dinkelstraat (oostelijk deel), Rijnlaan, Hunzestraat, Vlietstraat, Rijnlaan en Dinkelstraat (westelijk en noordelijk deel) terug naar station Brouwhuis (eindpunt). Zie de rode stippellijn op de bijgevoegde kaart." (bron: website Gemeente Helmond)

Noodverordening en veiligheidsrisicogebied
De politie zal zaterdag duidelijk zichtbaar (en onzichtbaar) aanwezig zijn om de NVU te beschermen en tegenprotestanten op afstand te houden. Er geldt een noodverordening voor een groot gebied om de route heen waar de politie mag fouilleren, ID controleren en mensen uit het gebied kan sturen (gebiedsverbod). Kun je je identiteitsbewijs niet tonen dan zal dit zonder pardon leiden tot aanhouding. Heb je een protestbordje met stok eraan, dan zien ze dit wellicht als een wapen en zullen ze deze in beslag nemen of erger. Dit klinkt al zeer repressief en vrijheidsberovend maar het gaat nog verder. De politie is ook nog voornemens om een bepaald gebied rond de demonstratie helemaal af te sluiten, daar mogen dan alleen de neonazi's, journalisten en de bewoners nog in. "Het afgesloten gebied (groene stippellijn op kaart) is alleen toegankelijk via de Biesbosch ter hoogte van de Overloop en de Rivierensingel ter hoogte van de Hunzestraat." Op die plekken controleert de politie extra scherp. De noodverordening is van kracht vanaf 30 september 17:00 uur tot zo lang de burgemeester dit nodig acht.

Bereikbaarheid
Station Helmond Brouwhuis is praktisch gesloten zaterdag (van 12:00 tot 18:00 uur), enkel de neonazi's kunnen hier in- en uitstappen. Stap je hier toch uit, dan wordt je door de politie buiten het gebied begeleid. Bij het fietstunneltje onder het station door staat waarschijnlijk een linie politie. Dus zorg dat je aan de goede kant (zuidkant) van het spoor bent. De bussen rijden nog wel. In het gesloten gebied direct rondom de demonstratie wordt geen enkel verkeer toegelaten, er zijn dus omleidingen. We raden je aan met eigen vervoer te komen.

Recht op tegenprotest
Ja, jij hebt het recht om je stem te laten horen tegen de nazi-mars. Vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht zijn namelijk universele rechten van de mens. Maar de burgemeester walst hier met zijn noodverordening overheen. Laat je echter niet afschrikken en ga slim om met de politiemaatregelen. Stuurt de politie je weg, probeer dan ergens anders bij de route te komen.

Informatienummer, sms en Twitter
Wij proberen te monitoren wat er die dag allemaal gebeurt. Bel 06-17068369 als je bijvoorbeeld informatie nodig hebt over waar de NVU zich op dat moment bevindt. Heb je zelf belangrijke informatie over de NVU, politie-optreden etc., sms/bel dan ook! Daarnaast sturen we die dag ook updates door per sms (abonneer je door je 06-nummer te mailen naar info@laatzenietlopen.nl) en Twitter (www.twitter.com/laatzenietlopen). Twitter je zelf ook? Gebruik die dag dan hashtag #LZNL in al je berichten.

Juridische hulp
We hebben ervaring met dit soort protesten en kunnen bij eventuele arrestaties juridische hulp bieden. Bel 06-26639840 als je iemand opgepakt ziet worden. Mocht je zelf de pineut zijn, verklaar niets tegen de politie en betaal geen boetes/pintransacties! Neem als je weer vrij komt (eind van de dag) contact met ons op (mag per mail: info@laatzenietlopen.nl). Dit geldt ook voor als je later post van justitie krijgt thuisgestuurd. Wordt je onverhoopt langer vastgehouden en wil je met een advocaat praten, vraag dan naar je voorkeursadvocaat, dat is Frans Huijbers (van Van Schie-Advocaten) uit Nijmegen.

Tot slot
Het valt niet te tolereren dat een bende racisten in Helmond de boel komt opstoken. Dus kom in protest, maak er een mooie strijdbare dag van! Vergeet je herriemakers niet (en neem wat te drinken mee om de keel te smeren). Samen proberen we de ruimte voor de neonazi's zo klein als mogelijk te maken. Succes!


Protesteer tegen de nazi-mars op 1 oktober in Helmond weergeven op een grotere kaart

Laat ze niet lopen!