NVU-manifestatie: weinig interessant
10 November manifesteerde de neonazistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Arnhem. Opnieuw geen toevallige datum, gezien de NVU traditiegetrouw rond deze tijd van het jaar de Hitlerputsch van 8 en 9 november 1923 herdenkt.
LaatZeNietLopen had vooraf al aangegeven de gedecimeerde NVU momenteel niet zo serieus te nemen, en dus geen tegenprotest te organiseren. Maar burgemeester Krikke besloot - bij wijze van reflex - toch het noodbevel, dat ze klaar had liggen, in werking te stellen. Zo waren er politieagenten op elke hoek van de straat aanwezig om journalisten en voorbijgangers op hun identiteitspapieren te controleren.
Op en voor de trappen van de de Willibrorduskerk stelden zich braaf 24 NVU'ers op, met 7 vlaggen en 2 spandoeken. Daaromheen fotografen, politie en enkele zwijgende omstanders. Om 13:00 uur ving NVU-voorman Constant Kusters aan met zijn openingstoespraak, waarna de weinig charismatische Gerard Bruins en Peter van Egmond ook hun speeches mochten oplezen. Opnieuw probeerde de NVU met een 'populair' thema, "Doodstraf voor kinderverkrachters en moordende pedofielen" de sympathie van de buurt te krijgen, maar deze bleef uit. Kusters fantaseerde hardop over het ophangen van pedofielen en insinueerde zijdelings dat er ook iets mis is met homofilie, "maar daar hebben we het deze keer niet over". Na 25 minuten bleek het alweer genoeg voor Kusters en co, want de manifestatie werd beƫindigd, waarna er kort nog wat journalisten te woord werden gestaan. Tenslotte reed het hele gezelschap in auto's weer weg om 13:40 uur.
De manifestatie valt samen te vatten als een weinig interessante actie, opgebouwt saaie speeches, NVU'ers met lange gezichten en te veel vlaggen. Maar volgens Kusters is het allemaal onderdeel van een nieuwe strategie, namelijk met minder mensen en minder moeite (minder lopen) toch media-aandacht voor hun standpunten krijgen. Die aandacht was echter vrij beperkt, enkele lokale media publiceerden een kort bericht.
Ondertussen laat de NVU op haar site weten een nieuwe manifestatie voor te bereiden voor 2013, als mogelijke optie voor een locatie wordt Amsterdam genoemd. Het zal ons benieuwen.