zaterdag 19 maart 2016

Demonstratie tegen vluchtelingen in Utrecht totale flop


Wat door de organisatoren nog werd aangekondigd als 'De slag om Utrecht', mondde vandaag al na een half uur uit in een 'bezorgde burger'-oorlog: onderlinge ruzie maakte een voortijdig einde aan de anti-vluchtelingenactie bij de Stadsschouwburg in Utrecht. De demonstratie trok slechts 60 deelnemers. Ondanks een ruime politie-inzet kwamen er meerdere groepen antifascisten in actie tegen de racistische demonstratie, zo werd er oa een korte spontane demonstratie gelopen door het centrum.

De anti-vluchtelingenactie werd georganiseerd door 'AZC Nee Utrecht', en werd ondersteund door de racistische en islamofobe organisaties Pegida Nederland en Nederlands Verbond (voorheen DTG). Voorafgaand aan de demonstratie liet de organisatie al weten niet genoeg sprekers te hebben. Constant Kusters, voorzitter van de neonazistische partij de Nederlandse Volksunie (NVU), liet die mogelijkheid tot aandacht voor zijn club natuurlijk niet onbenut. Dit tot onvrede van de leider van Pegida E
dwin Wagensveld, die Kusters een racist noemde en direct samen met zijn gevolgd de demonstratie verliet. De demonstratie was toen officieel nog geen tien minuten onderweg.Wagensveld probeert zich inmiddels via Facebook nadrukkelijk te distantiëren van Kusters' NVU. Op zijn eigen demonstraties schroomt hij er echter niet voor om zich openlijk te vertonen met allerhande racisten en uitgesproken neonazi's. Zo is Breivik-fan Ben van der Kooij een graag geziene gast en is Hugo Kuijpers, waarmee Wagensveld vandaag gezamenlijk naar de demolocatie liep, lid van de NVU. Keer op keer blijkt dat Pegida er veel radicalere intenties op na houdt dan dat ze aan het brede publiek willen laten blijken. In dat licht moet deze 'distantiëring' van Pegida dan ook gezien worden.

Oproep tot brandstichting
Tijdens een van de weinige andere toespraken tijdens de actie bij de Stadsschouwburg riep de Utrechtse Nel Stins op om moskeeën in de brand te steken. “De brand erin. Arresteer me maar!”. Deze gevaarlijke oproep tot geweld is een duidelijk bewijs van de noodzaak om tegen extreem-rechtse groeperingen in verzet te komen. In het alsmaar verrechtsende politieke klimaat in Nederland, waar verzet tegen de komst van vluchtelingen steeds radicalere en racistischere uitingen krijgt, is het een gevaarlijke ontwikkeling dat extreem-rechtse groeperingen openlijk de ruimte krijgen om hun verwerpelijke gedachtegoed te verspreiden, te organiseren en te rekruteren.

Verschillende groepen anti-fascisten slaagden er vandaag in een tegengeluid te laten horen. Enkele keren werden er antifascisten ingesloten door de politie, maar aan het eind van de dag vielen er geen arrestaties. Er werd nog kort een spontane demonstratie door het centrum gelopen met een duidelijk signaal: extreem-rechts is niet welkom in Utrecht.
Inmiddels ruziën de verschillende extreem-rechtse kampen elkaar gestaag de tent uit op social media. De keuze van Wagensveld om te vertrekken wordt hem niet in dank afgenomen door zijn radicalere aanhang, maar aangezien dit een groot deel van de actieve Pegida supporters betreft, lijkt er van Pegida weinig meer over te blijven.

Onze dank gaat uit naar allen die vandaag de straat op kwamen tegen extreem-rechts en racisme; in de vorm van directe actie in Utrecht, of in de vorm van een strijdbare demonstratie in Amsterdam ter ere van de internationale dag tegen racisme.

Laat Ze Niet Lopen!