dinsdag 12 april 2016

Massa-arrestatie en repressie maken Pegida protest mogelijk

Afgelopen zondag demonstreerden zo'n 60 personen van het racistische Pegida Nederland in Den Haag, omringd door zo'n 200 politieagenten. Alleen het 'creatief' omgaan met de wet en een enorme repressiemacht weerhield massaal tegenprotest. In de 'Stad van Recht en Vrede' werd het recht op betoging voor de zoveelste maal ontnomen. Ondanks dat kwamen er mensen in verzet tegen Pegida, en lieten zij langs de route een tegengeluid horen.

Het was er de Haagse driehoek blijkbaar alles aan gelegen om de racistische demonstratie ruim baan te geven in de binnenstad. Uiteindelijk arresteerde de Haagse politie zondag 54 personen, waaronder enkele toevallige passanten en zelfs een minderjarig meisje.

Omdat er zich veel antifascisten op de route bevonden kon Pegida 45 minuten later dan gepland pas aan hun mars door de binnenstad van Den Haag beginnen. Antifascisten die vanaf het startpunt op het Spuiplein een tegengeluid lieten horen werden bij het artikel 1 monument aan de Hofplaats ingesloten door de ME en massaal gearresteerd. Ook zo'n 35 antifascisten die in een restaurant zaten langs de route werden binnen ingesloten door de ME. Ze werden gevorderd het pand waar ze zich in bevonden te verlaten, en werden vervolgens nog in het pand opgepakt voor het zogenaamd overtreden van de plaatselijke APV die het verbied samen te scholen. Samenscholen in een pand is ├╝berhaupt niet mogelijk en dat laat maar weer zien dat de politie en burgemeester van Den Haag preventief iedereen arresteert die zij verdenken van anti-racistisch gedachtegoed.

Dat Pegida demonstraties keer op keer een grotendeels bestaan uit bekende rechts-extremistische figuren mag geen geheim meer heten. In Den Haag was dat niet anders. Zo liep neonazi en NVU-lid Owen Koenekoop, gekleed in een trainingspak met white-power symboliek, met wat vrienden rond en verzorgde Voorpost-activist Florens van der Kooi de ordedienst. Zijn broer, de Breivik-fanaat Ben van der Kooi liep uiteraard ook mee, en neonazi Dennis de Vries maakte foto's.
Sprekers op de Pegida demonstratie waren onder andere de extreem-rechtse Duitse politica Tatjana Festerling, ex NVU lid Hugo Kuiper en uiteraard wapenhandelaar en Pegida Nederland voorman Edwin Wagenveld. Ook Astrid 'Asje Bello' Visser mocht namens Pegida haar racistische gal spuwen op het Spuiplein.

Wij beraden ons inmiddels samen met onze advocaat op een gezamenlijke klachtenprocedure na aanleiding van het repressieve politieoptreden. Ben je afgelopen zondag opgepakt, houdt onze website en FB dan goed in de gaten.

Ondanks de enorme repressie van afgelopen zondag moeten we niet vergeten dat alleen door onze tegendruk de ruimte voor Pegida steeds klein blijft. Het lukt Pegida telkens niet om hun racistische gedachtegoed te verspreiden zonder beschermd te moeten worden door een overmacht aan politie. Typerend is dat ze na afloop van de demo op social media de Haagse politie uitvoerig bedanken voor de 'samenwerking'.

Ondanks politierepressie zullen wij ook de volgende keer weer tot actie oproepen omdat overal waar racisme de kop op steekt een tegengeluid meer dan nodig is.


Nooit meer fascisme! Laat Ze Niet Lopen!