zondag 18 juni 2017

Antifascistische mobilisatie nekt internationale nazi-demo

Persoon met shirt met quote van WO2 nazi-maarschalk
Erwin Rommel wordt gearresteerd in Enschede [foto LeftPictures]
Wat een grootse terugkeer van Pegida Nederland en HoGeSa had moeten worden, liep vandaag uit op de kleinste opkomst in hun bestaan. De honderden nazi-hooligans uit het Duitse HoGeSa-netwerk waar Pegida-leider Wagensveld op had gehoopt kwamen niet, en toespraken van Britain First en een optreden van de Duitse nazi-band Kategorie C gingen niet door. Antifascisten die in de stad waren hoefden uiteindelijk niet in actie te komen: van een noemenswaardige demonstratie was geen sprake, ook niet toen 15 Wagensveld-fans kort uitweken naar Hengelo. Wij zijn blij dat Enschede de verwachtte internationale nazi-demonstratie bespaard is gebleven.

De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat Duitse nazi’s uit het HoGeSa-kamp de Pegida demonstratie aan wilden grijpen voor een ‘succesverhaal’ รก la Keulen 2014. Toen kwam HoGeSa met ruim 5000 neo-nazi hooligans samen waarna ze buurtbewoners, migranten en antifascisten aanvielen. In de aanloop naar vandaag verhardde ook de toon van Pegida-leider Wagensveld, die in enkele video’s op Facebook expliciet racistische opmerkingen tierde. De demonstratie leek even de grootste neo-nazi mobilisatie in Nederland sinds de 2e Wereldoorlog te worden. Onder effectieve druk van antifascistische tegenstand en een internationale antifascistische mobilisatie kondigde de burgemeester van Enschede uiteindelijk een algeheel demonstratieverbod af. Ondanks het verbod riep Wagensveld zijn aanhang op toch naar Enschede te komen en riep hij tenslotte een ‘Project X’ uit.

En dat demonstratieverbod was vandaag te merken. Enschede was grotendeels afgegrendeld en zowat alle toegangswegen naar de stad werden gecontroleerd. Auto’s werden onderschept en veel antifascisten werden de stad uitgestuurd. Enkele Pegida-aanhangers en neo-nazi’s werden ook onderschept of aangehouden. Er werden twee antifascisten aangehouden voor het niet voldoen aan een vordering, maar beiden waren snel vrij.
34997494230_bd456c9a65_k
Persoon met shirt met quote van WO2 nazi-maarschalk Erwin Rommel wordt gearresteerd in Enschede [foto LeftPictures]

Al in de ochtend werd het duidelijk dat er geen Duitse nazi-groepen op de trein stapten. Op de inmiddels bekende gezichten van Pegida na kwam er verder ook niemand op de ‘nu of nooit’-oproep van Pegida-leider Wagensveld af. Toen ‘s ochtends ook nog bleek dat Wagensveld zelf al was gearresteerd bleef er slechts een klein groepje van zijn aanhang over. Dit groepje werd kort na aankomst in Enschede naar de trein gevorderd, waarna ze nog in Hengelo uitstapten om daar een soort manifestatie te houden.

Het werd vandaag duidelijk dat de opzet van Wagensveld om aansluiting te zoeken bij extreem-rechtse hooligans en nazi’s weer strandde op effectief tegengeluid van antifascisten en daardoor volledig in het water viel. De vooraf groots aangekondigde demonstratie werd de kleinste bijeenkomst van deze extreem-rechtse club sinds hun oprichting.
Als Pegida van plan is om weer samen met nazi’s in Enschede te gaan demonstreren, dan zullen wij daar wederom tegen mobiliseren.