vrijdag 9 maart 2018

Pegida probeert Duitse neo-nazi's te mobiliseren voor demonstratie Amsterdam


Aanstaande zondag willen extreem-rechtse groepen twee demonstraties houden in Amsterdam. Pegida wil om 13:30 verzamelen op het Waterlooplein om daarna een route te lopen door de binnenstad. Om de zelfde tijd wil haar afsplitsing 'Rechts in Verzet' demonstreren in Amsterdam Noord tegen de bouw van een nieuwe moskee en verzameld om 14:00 bij het J.H. Hisgenpad. Ook zij willen een route gaan lopen.

Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme en extreem-rechts, roept op om in actie te komen tegen beide extreem-rechtse demonstraties door op en langs de route van de racisten te protesteren en zo de ruimte voor extreem-rechts zo klein mogelijk te maken.

Pegida
Duitse oproep voor de Pegida demonstratie
Het uiterst rechtse Pegida, dat al eerder probeerde te demonstreren in Amsterdam, probeert voor zondag ook actief Duitse neo-nazi's te mobiliseren om naar Amsterdam te gaan. Zo zal Alex Kurth spreken op de demonstratie. Kurt is de voorzitter van de Saksische afdeling van de nazistische politieke partij Die Rechte. Hij was voorheen actief bij de neo-nazi’s van de NPD en is in 2016 veroordeeld wegens verboden wapenbezit. Ook circuleert er een Duitse oproep voor de demonstratie op verschillende extreem-rechtse Duitse social media accounts, oa van groepen racistische voetbal hooligans.

Rechts in Verzet
Recht in Verzet is een nieuwe extreem-rechtse groep onder leiding van Hugo Kuiper uit Hoofddorp, ex lid van de neo-nazi partij de NVU. Kuiper was daarna zeer actief bij Pegida maar scheidde zich af en en begon Rechts In Verzet. Kuiper werd recent nog gearresteerd voor het neerleggen van een afgehakt nep hoofd en lichaam bij een andere Moskee in Amsterdam Noord.

Rechts in Verzet heeft met tweemaal geflyerd in Amsterdam Noord. Echter is ook veel antifascistische activiteit de afgelopen maand.

Inschatting
Laat Ze Niet Lopen roept op voor acties tegen beide extreem-rechtse demonstraties. Echter leggen we deze keer de nadruk op het verzet tegen de komst van Pegida omdat deze groep ook in Duitsland aan het mobiliseren is en het schandalig zou zijn als er zo kort na de Februaristaking herdenking (waarbij Pegida tot onze verbijstering en woede ook bloemen mocht leggen) er weer groepen nazi's door deze voormalig joodse buurt van Amsterdam zouden kunnen trekken om hun haat verspreiden.
Maar de keuze is natuurlijk aan je zelf. Beide demonstraties verdienen alle twee een tegengeluid!

Amsterdam
Al eerder kwamen extreem-rechtse demonstraties naar Amsterdam. Honderden Amsterdammers kwamen toen op heel veel verschillende manieren in actie om duidelijk te maken dat extreem-rechts, fascisten en neo-nazi's niet welkom zijn in de hoofdstad.

Laat Ze Niet Lopen!
Vanavond komt Laat Ze Niet Lopen met de laatste informatie zoals actiekaarten van de omgeving en infostructuur.