donderdag 10 juni 2010

De nazi's komen!
Laat ze niet lopen!

Zoals te verwachten, heeft de rechter vandaag bepaald dat de neo-nazistische NVU a.s. zaterdag 12 juni mag demonstreren in Venlo. Net zoals de afgelopen 10 jaar in vergelijkbare gevallen is gebeurd, heeft de leider van de NVU, Constant Kusters, met succes het verbod van burgemeester Bruls aangevochten.

Aangepaste route

Grotere kaart weergeven

Bekijk route met street view

Zoals op bovenstaande kaart te zien, is de route een stuk korter dan de vorige keer, maar wat ons betreft nog steeds veel te lang. De route start en eindigt op het Stationsplein. De aanvang is om 13:00 uur. Kom allemaal naar het Stationsplein, of zoek een plekje langs de route en maak de ruimte voor de nazi's zo klein mogelijk! Net als bij de nazi-mars van vorig jaar zijn er heel veel Duitse neo-nazi's te verwachten.

Anne Frank
De nazi-mars vindt uitgerekend op de verjaardag van Anne Frank plaats. Anne Frank staat als slachtoffer van de Holocaust symbool voor de verschrikkelijke vervolging van de Joden door de Nazi's en ook voor de onderdrukking van de algehele Nederlandse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deze mars uitgerekend op haar verjaardag plaats vindt vinden wij ontoelaatbaar. Hierin staan wij niet alleen. Een anonieme Venlonaar heeft laatst een portret van Anne Frank op het museum Van Bommel Van Dam in Venlo gelijmd. Dit is wat de kunstenaar in een persbericht over de actie naar buiten heeft gebracht:

"In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 juni heb ik het herdenkingsteken voor Anne Frank opgericht. Aanleiding voor het monument is de demonstratie van de nazistische NVU die op de verjaardag van Anne Frank gaat plaatsvinden. (...) Ik denk dat we in deze tijden van toenemende discriminatie, Anne's idealen moeten verdedigen en daarom kunnen we de demonstratie van de NVU niet onopgemerkt voorbij laten gaan."

Hier kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten!

Noodverordening
De gemeente Venlo heeft aangegeven morgenochtend te reageren op het vonnis van de rechter. Onze ervaringen uit het verleden leren dat er hoogstwaarschijnlijk een noodverordening afgekondigd gaat worden door de burgemeester. Wat dit precies betekent weten we pas als de verordening bekend gemaakt wordt.

Een noodverordening geeft de politie meer bevoegdheden dan gebruikelijk. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat iedereen te maken kan krijgen met fouilleringen en id-controles. Vooral als je er 'verdacht' uitziet. Als je geen ID bij je hebt, wordt je zonder pardon opgepakt. Ook zal de politie sneller optreden als haar iets niet bevalt, je wordt weggestuurd als je op de 'verkeerde' plek staat bijvoorbeeld. Heel vervelend en vrijheidsberovend dus, maar laat je niet afschrikken. Ook jij hebt het recht om je stem te laten horen!

Houd http://www.laatzenietlopen.nl de komende dagen in de gaten voor updates en het laatste nieuws over de NVU demonstratie.

Tot zaterdag!