zaterdag 12 juni 2010

Venlonaren de straat op tegen nazi-mars

Vandaag hebben honderden Venlonaren geprotesteerd tegen de komst van de nazi-mars die plaats vond op Anne Frank´s verjaardag. Ondanks de belofte van Constant Kusters, de leider van de NVU, dat er 300 nazi´s op zijn demonstratie zouden afkomen, kwamen er niet meer dan 80 neonazi´s opdagen. Hiervan kwam ook nog eens meer dan de helft uit Duitsland.
De nazi´s waren zichtbaar teleurgesteld over de lage opkomst en gedurende de hele tocht kwam de sfeer er voor hun nooit in. Dat had natuurlijk ook te maken met het feit dat een veelvoud aan omstanders zich langs de route had opgesteld om hun ongenoegen tegen de nazi´s te uiten.

Continu politiecordon om de NVU-demonstratie.

Ook de Blood & Honour afdeling had het niet naar z´n zin.

Er was gigantisch veel politie op de been om de nazi´s te beschermen. De noodverordening werd strikt nageleefd wat tot ongeveer 35 preventieve arrestaties heeft geleid onder tegenstanders van de nazi-mars, voornamelijk omdat zij zich niet konden identificeren. Onder de NVU-demonstranten zijn ook enkele arrestaties gevallen, onder andere voor het brengen van de Hitlergroet.

http://www.l1.nl/content/4612940

Wat in ieder geval opnieuw duidelijk is geworden is dat het thema waaronder de NVU demonstreert niet meer is als een farce en een excuus om een tijdelijke vrijplaats voor nationaal socialisme te creeeren.  De nazi´s riepen allerlei leuzen (vooral in het Duits) die het nationaal-socialisme verheerlijken en die niets met het thema te maken hebben, zoals `Nationaal socialisme nu!` en `Vrij, sociaal en nationaal`.

Op een later moment zullen we een completer verslag op de site plaatsen. Iedereen bedankt voor het tegenprotest!

Laat ze niet lopen!