maandag 16 februari 2009

Neonazi’s de straat op, Amersfoorters maken zich op voor protest

Op zaterdag 21 februari wil de Nederlandse Volks-Unie, de oudste nationaal-socialistsche partij van Nederland, in Amersfoort demonstreren. De laatste 8 jaar doen zij dat gemiddeld zo’n 4 maal per jaar en het is de belangrijkste activiteit van de partij; hier ontmoeten de verschillende groepen extreemrechtse aanhangers van de partij elkaar en versterken ze hun structuren. Er lopen groepen extreemrechtse figuren mee met illustere namen als Blood & Honour, een internationaal neonazistisch terreurnetwerk, en de Nationaal-Socialistische Actie, een groep geradicaliseerde extreemrechtse jongeren, die sterk antisemitisch zijn en een gewapende extreemrechtse revolutie nastreven.

Door het recht op vrijheid van meningsuiting, in dit geval de vrijheid van demonstratie, te misbruiken, creeren zij een tijdelijke vrijplaats voor hun verheerlijking van het nationaal-socialisme en het ongestraft uiten van allerlei racistische symboliek en leuzen. Onder wat voor motto de Nederlandse Volks-Unie ook de straat opgaat, dat is slechts een facade voor het intimideren van de bewoners van de stad waar zij demonstreren. ‘Eigen volk eerst’, ‘Nationaal-socialisme Nu!’ en ‘SS-soldaten, heldentater’ zijn dan de leuzen die geroepen worden. In steden als Apeldoorn, Doetinchem, Bergen op Zoom en Zwolle gingen de afgelopen jaren honderden mensen de straat op om hun woede over de nazi-mars door hun straten te uiten. Tientallen agenten van de mobiele eenheid moesten de neonazi’s beschermen.

Keer op keer laat de lokale overheid zich gijzelen door het principe van de zogenaamde vrijheid van meningsuiting waarop deze neonazi’s zich beroepen, in plaats van in te grijpen bij racisme en fascisme en de inwoners van de stad te beschermen tegen de intimidatie van de neonazi-demonstratie. Het blijkt dat burgers zichzelf moeten beschermen. In Amersfoort roepen we dan ook op om de neonazi’s niet te laten lopen en hen te overstemmen en uit te fluiten.