donderdag 19 februari 2009

Persbericht over demonstratie neonazi’s in Amersfoort

Amersfoort, 19 februari 2009
De beantwoording van de vragen van Groenlinks aan de Amersfoortse burgemeester zijn typerend en verschillen niet van beloftes die burgervaders bij eerdere neonazi demonstraties hebben gedaan.

Ondanks de stoere taal, dat de politie direct zal optreden tegen verboden symbolen (en leuzen?), en dan ook nog geuit in discriminerende context, bleek daar telkens, zie daarvoor de links naar fotopagina’s , niets van terechtgekomen. Dit komt door een gebrek aan kennis van symbolen, strafbaarheid, maar ook aan gebrek aan kennis van het Duits. Zo werd in Oss de politie direct bedreigd met de leus ‘Bullen haben namen und adressen, kein vergeben, kein vergessen!’. In Arnhem en andere steden werd niet opgetreden tegen de leus ‘Nationaal-socialisme Nu!’, een kreet die toch aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. In Zwolle leek de politie een nieuw middel uit te proberen, een zogeheten ‘schouw’ waarbij alle demonstranten werden gecontroleerd op symboliek en dergelijke. Toen echter de meest radicale groep binnen de NVU-demonstratie, de Nationaal-Socialistische Actie, zich daartegen verzette, kon de stoet toch gewoon vertrekken. Kortom, wie bepaalt hier de regels?

Let wel; wij zijn er niet om de politie-agent uit te hangen. Wij vinden de demonstratie van de NVU op zich al één grote belediging en uiting van nationaal-socialisme. Hier gaat een dusdanige psychische terreur vanuit richting de inwoners van Amersfoort en mensen maken zich hier terecht kwaad over. Nooit mag een extreemrechtse demonstratie leiden tot normalisatie, het is en blijft een van de belangrijkste verzamelplaatsen van de meest radicale neonazi’s van Nederland, die hier hun plannen voor een gewapende blanke revolutie of voor een rassenconflict willen uitwerken, nieuwe contacten willen opdoen en extreemrechtse jongeren verder willen radicaliseren. En dat op de openbare weg!

Justitie meet hier met twee maten; tegen jongeren die provocatieve, onsmakelijke voetbalslogans over Hamas en joden riepen op demonstraties in Utrecht in januari jongstleden wordt keihard opgetreden, terwijl politiek gemotiveerde neonazistische jongeren, geleid door een aantal veteranen, vrijwel ongehinderd hun gang mogen gaan. De neonazi’s lopen met spandoeken als ‘Hamas, Jihad, Hezbollah’ om hun antisemitisme te kunnen botvieren.

Posters en flyers
Gistermiddag zijn er door ons in Amersfoort tientallen stickers van de Nederlandse Volks-Unie op en om de route verwijderd. Hierin werd opgeroepen tot strijd tegen de islamisering van Nederland en de ‘multikultuur’. Ook werd er op stickers reclame gemaakt voor de‘partijwinkel’ van de NVU, waar men allerlei DVD’s met Duitse nazi-propaganda aanbiedt en ook sieraden met SS-leuzen. Walgelijk genoeg lopen de neonazi’s langs een gedenksteen waar hun, door hen als helden vereerde, voorgangers 10 gevangenen van Kamp Amersfoort hebben geëxecuteerd.
Zie http://www.kampamersfoort.nl/zfoppl.html

Wij hebben zelf tientallen posters en enkele duizenden flyers verspreid in Amersfoort, waarin Amersfoorters worden opgeroepen niet werkeloos toe te zien, maar de neonazi’s zaterdag aan te spreken op hun kansloze gedachtegoed.