vrijdag 29 januari 2010

Alles op een rijtje
Voor protest tegen de NVU-demonstratie

Op zaterdag 30 januari zal de neonazipartij, de Nederlandse Volksunie (NVU) demonstreren in Arnhem. Al weken wordt er uit verschillende hoeken opgeroepen voor protesten hiertegen. Ook de gemeente heeft zich voorbereid en een noodbevel afgekondigd. We zetten alles wat je moet weten even op een rijtje.

NVU-route
De NVU demonstreert in de Burgemeesterswijk in Arnhem. De demonstratie vangt aan om 13.00 uur op het Burgemeestersplein. Daarna gaat deze langs de Van Lawick van Pabststraat, Izaak Evertslaan, Bakenbergseweg, Van Ruisdaelstraat, Van Heemstralaan, Zijpendaalseweg, Burgemeestersplein.

Noodbevel
De burgemeester heeft een noodbevel afgekondigd (ruim) rond het NVU-demonstratiegebied om tegenprotesten in de kiem te smoren. Formeel houdt een noodbevel in dat de burgemeester alle noodzakelijke bevelen kan geven om de openbare orde te handhaven. Denk aan een enorme politie-inzet voor bescherming van de NVU-betoging, ID-controles en het afgrendelen van het noodbevelgebied.

Link naar noodbevel
Klik hier voor meer info, NVU-routekaartje en streetview.

Verschillende tegenprotesten
Arnhemmers en antifascisten roepen al weken op tot protest tegen de NVU-mars. Dit gebeurt vanuit verschillende groepen via internet en middels posters (en graffiti) in de straten van Arnhem.
Laatzenietlopen.nl roept meestal op tot het uitfluiten en overstemmen van de neonazi's, maar deze keer adviseren wij dat niet, gezien het verwachte politie-optreden daartegen. Echter, de noodzaak van tegenprotest blijft. Dus wees creatief in de vorm van protest die je kiest!
Vanuit andere groepen wordt min of meer dezelfde D.I.Y. (doe-het-zelf) oproep gedaan.

Lees eerste oproep van LZNL, tevens over thema van NVU-demo

Dan is er ook nog de tegendemonstratie op innitiatief van PvdA'er Rudi Rikken. Deze begint om 10:30 uur bij het Musis Sacrum aan het Velperplein. Daarna volgen de Steenstraat, Spijkerlaan, Kastanjelaan, Boulevard Heuvelink en Eusebiusbuitensingel. De demonstratie eindigt weer bij Musis Sacrum rond 12:00 uur. Deze tegendemonstratie is voor iedereen toegankelijk.

Tot slot, waarom is het eigenlijk zo belangrijk om tegen de NVU te protesteren?
Vijfenzestig jaar geleden werd concentratie/vernietigingskamp Auschwitz bevrijd van de nazi's. Daarom wordt deze week internationaal de Holocaust herdacht. De uiterst racistische NVU verheerlijkt daarentegen de ideologie van de nazi's en streeft naar een homogeen 'blank Nederland'. De neonazi's kiezen ervoor juist in deze week van herdenking door de straten te marcheren en het nationaalsocialisme te propageren. Daarmee oefenen zij psychische terreur uit op alle overlevenden en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tevens intimideren en kwetsen ze hiermee iedereen die niet in hun wereldbeeld past.
Geef a.s. zaterdag uitdrukking aan de leus "Nooit Meer Auschwitz" en maak de ruimte voor deze hedendaagse nazi's zo klein als mogelijk!

Voor informatievoorziening en juridische ondersteuning staat het LZNL-team voor iedereen klaar.
Ga naar www.arrestantengroep.org voor arrestanteninfo en -nummers.