vrijdag 29 januari 2010

Noodbevel voor NVU-demonstratie in wijk

Link artikel gelderlander.nl | door Harry van der Ploeg. donderdag 28 januari 2010 | 19:32 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 29 januari 2010 | 12:48

ARNHEM - Burgemeester Pauline Krikke van Arnhem heeft een noodbevel afgekondigd voor de Burgemeesterswijk, de plek waar de Nederlandse Volks Unie (NVU) zaterdagmiddag een demonstratie wil houden. Het noodbevel gaat vrijdagavond om acht uur in en geldt tot zaterdagavond zeven uur. Het bevel moet voorkomen dat antifascisten slaags raken met de NVU.

Het geeft de politie gedurende 23 uur het recht mensen te vragen 'om weg te gaan en weg te blijven in het gebied', aldus Krikke. Ze heeft eerder brieven huis aan huis in de Burgemeesterswijk en Heijenoord laten verspreiden waarin ze liet weten dat ze mogelijk een noodbevel zou instellen.

Er is een vreedzame demonstratie van tegenstanders aangekondigd in het Spijkerkwartier, van half elf tot twaalf uur 's ochtends. Antifascisten hebben echter affiches geplakt waarin zij oproepen de NVU-demonstratie te beletten. In het verleden leidde zo'n oproep tot schermutselingen. Raadslid Wieneke de Waard van GroenLinks eindigde in een politicel omdat ze zich niet kon legitimeren.

Krikke heeft omwonenden nu op het hart gedrukt niet te vergeten een legitimatiebewijs mee te nemen. 'Formeel houdt een noodbevel in dat de burgemeester alle noodzakelijke bevelen kan geven om de openbare orde te handhaven en gevaren te beperken. Noodbevelen worden gebruikt om groepen uit elkaar te houden, bij vrees voor wanordelijkheden.'

Buurtbewoners wijzen erop dat de tegendemonstratie slechts anderhalf uur duurt. 'De NVU mag 4,5 uur demonstreren. Dat lijkt op meten met twee maten.' Een gemeentewoordvoerder: "De organisaties hebben elk een tijd aangevraagd. De tijd voor de NVU beperken kan niet. Ze hebben in het verleden een rechtszaak gewonnen."

Lees het noodbevel op de website van de gemeente Arnhem: http://arnhem.nl/content.jsp?objectid=81405