donderdag 21 januari 2010

Meer protesten gepland

De Gelderlander - 20 januari 2010

ARNHEM - Naast de protestmars van de Nederlandse Volksunie (NVU) en een tegenbetoging van PvdA'er Rudi Rikken, zijn er nog meer initiatieven om op zaterdag 30 januari in Arnhem te demonstreren.

Ook de linkse Antifascistische Actie (AFA) Arnhem beraadt zich op acties. Pas als definitief is dat de NVU in Arnhem demonstreert, maakt AFA haar plannen bekend.

Verder is er, volgens een AFA-lid, in december al een melding gedaan om op 30 januari een herdenkingstocht te houden voor de slachtoffers van de Holocaust. Deze tocht zou door het Burgemeesterskwartier gaan; dezelfde wijk waar ook de NVU wil betogen.

Daarnaast roept een organisatie genaamd 'Laat ze niet lopen' op om tegen de NVU te demonstreren.
(zie: http://laatzenietlopen.blogspot.com/2010/01/neonazi-demonstratie-in.html)

De NVU heeft de betoging voor de doodstraf voor pedofielen inmiddels ook aangekondigd op de eigen website. Aanvankelijk wilde de partij niet bevestigen dat de tocht in Arnhem zou zijn.

Partijleider Constant Kusters heeft formeel nog geen toestemming van burgemeester Pauline Krikke gekregen. "Als ze het wil verbieden, dan stappen we gewoon naar de rechter. Er ligt op dat gebied genoeg jurisprudentie. Dat winnen we toch."

Ook PvdA'er Rikken heeft nog geen bevestiging van de gemeente Arnhem gehad voor zijn tegendemonstratie. Ook hij denkt dat zijn tegenbetoging niet op bezwaren zal stuiten. "Ik verwacht geen moeilijkheden, maar ik heb nog geen officieel bericht gehad", aldus Rikken.

Krikke heeft nog geen uitsluitsel gegeven over de verschillende demonstraties. Haar woordvoerder bevestigde gisteren dat er aanvragen liggen van NVU, PvdA en AFA. "We moeten goed kijken hoe we dit allemaal combineren. Verder zeggen we er op dit moment niets over."

UPDATE (20-01):
Voor de tegendemonstratie van de PvdA heeft de Burgemeester inmiddels toestemming verleend. Deze is 's morgens in het Spijkerkwartier. Bewoners worden begin volgende week via een brief geïnformeerd over de demonstratie in hun wijk en over maatregelen die worden genomen.
(van Omroep Gelderland)