donderdag 21 januari 2010

Neonazi-demonstratie opnieuw in Burgemeesterswijk Arnhem

Op 30 januari 2010 zal de extreemrechtse Nederlandse Volksunie (NVU) zoals verwacht demonstreren in Arnhem. NVU voorman Kusters kiest opnieuw voor een route door de burgemeesterswijk. De bewoners van deze rustige wijk hebben het hem al eerder zien doen, zoals bijvoorbeeld in 27 oktober 2007 toen de NVU nagenoeg dezelfde route liep.


Route NVU demo in Arnhem, 30-01-2010 weergeven op een grotere kaart

Door de in Arnhem veelvuldig voorkomende NVU-demonstraties zijn de gemeente en de politie zeer ingespeeld op de situatie. In de regel wordt uit alles de kast gehaald om de dag gecontroleerd te laten verlopen, daartoe stelt de burgemeester vaak een noodverordening in die de politie extra bevoegdheden geeft om de orde te handhaven. Dit heeft er in het verleden toe geleid dat buurtbewoners en NVU-tegenstanders massaal werden gearresteerd voor kleine zaken als het niet kunnen tonen van ID of het zich begeven in het noodverordeninggebied. Deze harde lijn van de Arnhemse politie maakt de speelruimte voor mensen die tegen het racisme van de NVU willen protesteren erg klein.

'Laat ze niet lopen' (LZNL) zal daarom deze keer niet oproepen tot een ludiek lawaaiprotest tegen de NVU zoals bij voorgaande NVU-demo's in Amersfoort, Den Bosch en Venlo. Gezien voorgaande keren in Arnhem lijkt dat niet de slimste strategie voor een tegengeluid. Echter, de noodzaak van tegenprotest blijft staan. Racisme en Nazi-verheerlijking dient zo min mogelijk ruimte te krijgen. Maar hoe het tegenprotest er deze keer uit zal zien... dat is aan jou! Wees creatief!

In de media wordt al melding gedaan van een aantal protestinitiatieven tegen de NVU, zie: http://laatzenietlopen.blogspot.com/2010/01/meer-protesten-gepland-httpwww.html
(overigens roept LZNL niet op tot een demonstratie)

Voor informatievoorziening en juridische ondersteuning staat het LZNL-team natuurlijk weer voor iedereen klaar.

Beeld van Arnhemse politiestrategie
De neonazibetogers worden geheel afgeschermd en (letterlijk) omsingeld door ME tijdens het voorverzamelen en lopen van hun rondje. De politie zal proberen iedereen die tegen de NVU wilt protesteren zo ver mogelijk verwijderd te houden van de demonstratie. Daarom houden ze het hele demonstratiegebied scherp in de gaten, alsmede het station en alle toegangswegen.
Vooral op het station vinden veel ID-contoles plaats (politie noteert en maakt meteen even een foto van je). Geen ID, dan ga je mee. Extreemrechtse betogers en (vermeende) antiracistische betogers worden daar direct gescheiden. Neonazi's gaan via de Noordkant het station uit, de rest aan de andere kant van het spoor, het centrum.
Ook de wegen onder het spoor door worden zwaar bewaakt en wanneer nodig afgesloten. Een helikopter houdt de hele dag van boven de wacht.
Kortom: veel politie zal zichtbaar aanwezig zijn, maar ook 'onzichtbaar', in burger. Deze zogenaamde 'stillen' zijn er vooral voor het maken van plotselinge arrestaties en zijn staan bekend om hun gewelddadige optreden.

Bekijk de voorverzamelplek en route van de NVU met streetview:
http://maps.google.nl/maps/ms?hl=nl&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=103817890275857713405.00047d58cefd2eaf9a469&source=embed&layer=c&cbll=51.987807,5.899443&panoid=bmt2Z7hg7rnrvkFr69lfQw&cbp=13,113.77,,0,-2.45&ll=51.987814,5.899444&spn=0,359.982877&z=15