maandag 9 november 2015

Druk van tegenprotest houdt ruimte voor Pegida klein


Vandaag deed het extreem-rechtse Pegida een tweede poging om haar islamofobe en racistische gedachtegoed te verspreiden in Utrecht. Pegida was dit maal onder druk van tegenacties verbannen naar een park aan de rand van Utrecht. Ondanks een enorme overmacht aan politie die elke vorm van tegenprotest probeerde te verhinderen waren er meerdere groepen antifascisten op de been om een tegengeluid te bieden aan de racistische propaganda van Pegida. Hierdoor bleef de ruimte voor Pegida vanmiddag in Utrecht erg klein. 

Pegida wilde vandaag opnieuw een demonstratie lopen door de binnenstad van Utrecht. Ook deze keer werd dit door de burgemeester al op voorhand verboden, mede naar aanleiding van aanvallen op tegendemonstranten bij de vorige editie op het Vredenburg. Pegida mocht alleen op het Hogelandsepark een statisch protest houden, maar legde zich daar in eerste instantie niet bij neer.
Edwin Wagensveld toch maar met de bus...
Edwin Wagensveld, voorzitter van Pegida Nederland riep op om aan het begin van de middag op het Neude te verzamelen en vanaf daar koste wat kost naar het Hogelandsepark te lopen. Toen dit door de politie werd verboden waren er van de stevige woorden van Wagensveld weinig meer over. Hij en zijn gevolg stapten na lang getouwtrek toch in een door de gemeente geregelde bus naar het Hogelandsepark. Ook vanaf Utrecht Centraal vertrok er een door ME omsingelde bus Pegida demonstranten naar het park.


Ondanks repressie toch tegenprotest

Antifascisten in actie tegen Pegida bij Hogelandsepark

De hele stad wemelde inmiddels van de politie, maar ondanks hun erg repressieve houding ten aanzien van tegenprotest kwamen er gedurende de dag meerdere groepen antifascisten in actie rond het Hogelandsepark. Activisten slaagden er meerdere malen in om bij de Pegida demonstratie te komen, en lawaai te maken om de racisten te overstemmen. De eerste toespraken werden hierdoor overstemd, tot ergernis van de amper 100 demonstranten. De racistische boodschap van Pegida kwam vandaag niet verder dan de aanwezige journalisten en agenten. Anderhalf uur na aankomst in het Hogelandsepark zit Pegida alweer in de bus richting Utrecht Centraal.

De repressieve inzet van de politie resulteerde in grootschalige ID controle's bij antifascisten of mensen die er 'links' uitzagen. Er vielen rond de 30 arrestaties, waarvan een deel snel weer werd vrijgelaten omdat ze onrechtmatig waren aangehouden. Alle arrestanten die bij tegenacties zijn opgepakt zijn volgens onze laatste informatie inmiddels weer vrij.
 

Pegida wederom ontmoetingsplek voor racisten en neo-nazi's
Bij aankomst in het Hogelandsepark bleek wederom dat Pegida vooral een samenraapsel is van verschillende figuren uit extreem-rechtse hoek. Zo was vandaag wederom Barry Kluft van Autonoom Nationaal Socialistische Actie aanwezig. Ook beroepsracist en NVU-lid Ben van der Kooi was net als vorige maand van de partij. Van der Kooi, die vanochtend nog op zijn Facebook aankondigde sociaal centrum ACU te willen aanvallen met stenen, werd al snel opgepakt omdat hij een discriminerende afbeelding bij zich droeg. Van der Kooi zat ruim een jaar in voorarrest als verdachte van brandstichting in een moskee en werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Sindsdien laat hij geen kans onbenut om op het internet allerlei soorten aanslagen op moskeeën en recentelijk ook opvangcentra voor vluchtelingen aan te prijzen en toe te juichen. Daarnaast steekt hij zijn bewondering voor de massamoordenaar Anders Breivik niet onder stoelen of banken.

Verder was ook Florens van der Kooi, actieleider van het fascistische Voorpost Nederland aanwezig met en groep mensen, en sloten verschillende rechts-extremisten en neo-nazi's van o.a. de NVU en Identitair Verzet aan, waarbij de laatste groep ook een deel uitmaakte van de ordedienst.

Pegida zegt inmiddels dat ze nogmaals in Nederland willen demonstreren. Wij willen dan ook iedereen oproepen om in de toekomst alert te blijven op een nieuwe Pegida demonstratie en onze website en Facebook in de gaten te houden voor updates rondom Pegida. Ook in de toekomst zullen wij ons blijven verzetten tegen racistische en islamofobe groepen als Pegida, want alleen door actie te ondernemen blijven dit soort groepen marginaal.

Geen ruimte voor extreem-rechts - Stop Pegida!