vrijdag 27 november 2015

Rotterdammers hangen spandoeken op tegen Pegida


Vandaag hingen Rotterdammers meerdere spandoeken op waarmee zij protesteren tegen de komst van het extreem-rechtse Pegida aanstaande zondag naar Rotterdam. Aan de Erasmusbrug werd een 40 meter lang spandoek opgehangen met de tekst '010 tegen nazi's! Stop Pegida!'.

Ook mensen van de Essalam Moskee hingen een spandoek op met de tekst '010 tegen nazi's. Daarnaast werden er bij meerdere moskeeën flyers uitgedeeld met de oproep om in actie te komen tegen de nazi's en racisten van Pegida. Ook kregen we een foto binnen van een spandoek bij het Feyenoord station met daarop de tekst 'Stand up and fight against fascism!'

Hiermee laat Rotterdam al voor de komst van Pegida zien dat Rotterdam helemaal niet zit te wachten op het racisme en de haat van Pegida.

Het rechts-radicale Duitse Pegida wil aanstaande zondag, ondanks een verbod, gaan demonstreren in Rotterdam. Pegida wilde in eerste instantie verzamelen op de Pim Fortuynplaats, om vanaf daar een demonstratie te lopen door de binnenstad van Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb liet tijdens een gemeenteraadsvergadering echter weten dat Pegida niet mag lopen, en ook niet mag verzamelen op de Pim Fortuynplaats. De gemeente heeft het Willemsplein aangewezen als verplichte demonstratieplek. Pegida heeft inmiddels aangegeven hoe dan ook te gaan verzamelen om 12:45 op het Stationsplein bij Rotterdam CS. Vanaf daar "zien we het wel", aldus Pegida.


De burgemeester van Rotterdam heeft Pegida al laten weten dat verzamelen op het Centraal Station niet zal worden getolereerd. Pegida wil dit koste wat kost toch gaan doen. Aboutaleb krijgt het zwaar te verduren op de Facebook pagina van Pegida. Zo noemt Ben van der Kooi, bekende Rotterdamse neo-nazi en vast bezoeker van Pegida demonstraties, de burgemeester “moslim burgemeester Adolf Aboutaleb” en roept hij nogmaals op om vanaf het Centraal Station te gaan lopen. Ook de organisatie achter Pegida lijkt van toon te verharden. Bij een artikel over de walgelijke actie in Enschede, waarbij 14 varkenshoofden werden neergelegd op het terrein van een nieuw te bouwen AZC, plaatsten ze: 'Hulde voor de mensen die dit hebben neergelegd!'.

Protesten tegen Pegida gaan door
LaatZeNietLopen.nl, een initiatief tegen racisme, roept op om de ruimte voor het extreem-rechtse Pegida op zondag 29 november aanstaande zo klein mogelijk te maken en zelf actie te ondernemen tegen de komst van rechts-extremistische actievoerders. Fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Negeren is geen optie, Pegida zal hoe dan ook aandacht krijgen en hun racistische gedachtegoed proberen te verspreiden. “De afgelopen twee weken hebben we veel mensen in Rotterdam geinformeerd over wat vor club Pegida nou eigenlijk is. Wat duidelijk is, is dat er veel mensen zijn die in actie willen komen tegen Pegida. Rotterdam zit helemaal niet te wachten op een groep, voornamelijk Duitse, nazi's. Wij krijgen geluiden uit allerlei hoeken dat mensen in actie willen komen, van studenten tot voetbalfans”, aldus een woordvoerder van Laat Ze Niet Lopen.

Laat Ze Niet Lopen roept op om zowel naar het Stationsplein te gaan waar Pegida wil verzamelen, als naar hun aangewezen demonstratieplek (Willemsplein), om daar een duidelijk statement te maken dat Rotterdam niet gediend is van neo-nazi's in hun stad. Laat Ze Niet Lopen verzorgd op de dag zelf een infostructuur via Twitter en via www.laatzenietlopen.nl, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van de plek waar Pegida zich bevind.

Pegida is een Duitse extreem-rechtse beweging die zich voordoet als nette en bezorgde burgers. Maar schijn bedriegt, op eerdere Pegida demonstraties in Utrecht brachten Pegida aanhangers de Hitlergroet en vielen ze anti-racisme activisten en omstanders aan. Ook bleek de demonstratie grotendeels te bestaan uit rechtsextremisten uit Duitsland, Vlaanderen en Polen. Het groepje Nederlandse Pegida demonstranten bestond bijna geheel uit bekende neo-nazi's. Pegida zegt geweldloos te zijn maar creëert wel de ruimte voor gewelddadige racisten en neo-nazi's om bijeen te komen en mensen aan te vallen. Pegida gebruikt aanslagen als die in Parijs om hun eigen agenda van haat door te drijven. “Na de afschuwelijke gebeurtenissen in Parijs moeten we juist samen komen en niet uiteen gedreven worden door angst en haat. Zeker in een stad als Rotterdam, die zo heeft geleden onder de nazi's, moeten we samen sterk staan en het Duitse Pegida weren uit Rotterdam.” aldus een woordvoerder van Laat Ze Niet Lopen.

Kom 29 november in actie en stop de opmars van extreem-rechts! Laat Ze Niet Lopen!