zaterdag 23 mei 2009

Appel aan burgemeester van Den Bosch

De situatie rond de demonstratie van de nationaal-socialistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) van zaterdag 23 mei wordt door de burgemeester van Den Bosch nu al als zeer grimmig omschreven. Door het uitvaardigen van een noodverordening in heel (!) Den Bosch ligt er
machtsmisbruik op de loer.

De burgemeester kon natuurlijk niet anders dan een noodverordening instellen na zijn vruchteloze (en kansloze) poging om de NVU-demonstratie en de tegenprotesten te verbieden. De machtsmiddelen die de burgemeester nu in het leven heeft geroepen, dragen het in zich omde dag tot een volslagen chaos te maken.

Al eerder liet het korps Brabant Noord zien dat ze niet vies is van machtsmisbruik; zo werden in april 2007 tientallen mensen in Oss, uren voor de demonstratie van de NVU, opgepakt op grond van de legitimatieplicht. Ook viel de politie een kroeg binnen en arresteerde iedereen die geen paspoort of rijbewijs bij zich had. Dit soortpraktijken zijn ontoelaatbaar en onwettelijk.

De bewegingsvrijheid van mensen mag niet zomaar voor een hele dag in een gebied, waar dat niet nodig is, ingeperkt worden. Bovendien bestaat er zoiets als vrijheid van meningsuiting, waaronder ookprotesten vallen. Er wordt nu een beeld geschetst dat tegenprotesten perdefinitie gewelddadig en confronterend zijn, maar kijk de geschiedenis rond protesten tegen neonazi-demonstraties er eens op na. Zoals de laatstekeer in Amersfoort, op 21 februari, toen een breed burgerprotest, waaronder veel raadsleden van de PvdA, SP en Groenlinks, gewoon naast de NVU-demonstratie kon bestaan.

Wij doen hierbij een beroep op de burgemeester om geen heksenjacht op omstanders, toeschouwers of protesteerders te beginnen. Dit leidt tot arrestaties, vervreemding van het lokale bestuur, wantrouwen en machtsmisbruik. Wij zullen het optreden van de politie op zaterdag 23 mei van nabij monitoren en advocaten staan standby. Wij zullen zeker niet aarzelen om achteraf aangifte te doen wegens machtsmisbruik vande burgemeester en klachten in te dienen tegen politie-optreden.

Link naar noodverordening