zaterdag 23 mei 2009

Honderden Bosschenaren op de been tegen neonazi-demonstratie

Ondanks de dreigende woorden van burgemeester Rombouts over escalatie en confrontatie rond de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie vandaag in Den Bosch, kwamen honderden Bosschenaren toch hun ongenoegen in woord en gebaar uiten. Fantastisch!

De Nederlandse Volks-Unie kon daar bitter weinig tegenover zetten; ze had de kleinste opkomst sinds ze vanaf 2001 legaal in Nederland mag demonstreren. Nog geen 50 neonazi’s liepen vrij timide, omringd door de Mobiele Eenheid, door een haag van woedende Bosschenaren. Hun racistische boodschap ‘Nederlandse banen voor Nederlandse arbeiders’ en nationaal-socialistische retoriek ‘Wehrmacht-Soldaten, Heldentater’ werd nauwelijks gehoord door de inwoners van Den Bosch. De toespraken in het park tijdens de route van NVU’er Ivo Pastoor en neofascist Barry Kluft waren onhoorbaar voor omstanders.Ook tijdens de rest van de tocht moest de demonstratie regelmatig stilstaan en lieten omstanders zich horen en zien. Een vlag van de ‘Nationaal-Socialistische Actie’ werd tijdens de tocht afgepakt en in de brand gestoken. Bij een toren langs de route werd een groot spandoek naar beneden gelaten met de tekst ‘NVU rot op! Nazi’s niet welkom!’ De aftocht op het Da Vinci Plein werd een regelrechte afgang. Met lange gezichten verlieten de neonazi’s, omringd door de ME, Den Bosch via het station terwijl ze werden uitgefloten en uitgescholden door omstanders.

De Bossche politie was echter nog niet klaar met de omstanders. Zij vorderden het plein leeg en toen dat gebeurd was arresteerden zij alsnog 6 jongeren. Ook voordat de demonstratie begon werden minstens 3 mensen die herrie maakten (op een fluitje bliezen of iets riepen) door de politie gearresteerd. Tijdens de demonstratie bleef de politie jongeren die herrie maakten arresteren. Uiteindelijk zijn zelfs clowns die een ludieke act opvoerden om de neonazi’s belachelijk te maken ruim na afloop van de demonstratie alsnog gearresteerd.

Zo bleek onze waarschuwing dat de noodverordening en de overspannen inschatting van de burgemeester zou leiden tot machtsmisbruik door de politie, terecht. Protest moet altijd geoorloofd zijn! Het arresteren van jongeren die enkel iets roepen, of het achteraf arresteren van clowns of anderen, draagt op geen enkele manier bij tot ‘het handhaven van de openbare orde’. Sterker nog, de demonstranten van de NVU die met hun racistische spreekkoren de openbare orde verstoorden, werden ongemoeid gelaten.

We verzamelen klachten over dit politie-optreden. Mail ons!

Verder bedanken we iedereen die vandaag in Den Bosch heeft meegewerkt aan het zo klein mogelijk maken van de ruimte voor de neonazi’s. We hopen dat we ook een volgende keer een beroep op jullie kunnen doen als de NVU weer eens de straat op gaat. Bedankt Den Bosch!

Kopstuk van de Nationaal Socialistische Actie Ivo Henze draagt een t-shirt van de neonazistische moordenaar Kay Diesner, die in 1997 een aanslag pleegde op een linkse boekhandelaar en op zijn vlucht een Duitse agent doodschoot.De groene vlag met witte Levensboom wordt gebruikt door het Vlaamse neonazistische gezelschap NS-A (Nationaal-Solidaristisch Alternatief). De Levensboom, van oorsprong uit het heidendom, wordt door neonazi's misbruikt om hun nationalistisch racisme uit te dragen.

Op de trui van de man links staat een Keltisch Kruis, wereldwijd door extreemrechts gebruikt als symbool voor blanke suprematie, of White pride World Wide.