woensdag 16 september 2009

Extreem-rechtse NVU wil in Venlo demonstratie houden

De Gelderlander 16-9-2009

Extreem-rechtse NVU wil in Venlo demonstratie houden

VENLO - De Nederlandse Volksunie (NVU) is van plan om zaterdag 26 september te gaan demonstreren in Venlo. Als reactie daarop is tegenhanger Anti Fascistische Actie (AFA) mensen aan het mobiliseren om op die dag een tegengeluid te bieden. De gemeente Venlo wil eerst een gesprek met de NVU.

De als extreem-rechts bekend staande NVU zegt te willen demonstreren tegen het zogenoemde casino-kapitalisme en voor eerlijke winstverdeling onder het volk. De partij staat bekend om haar omstreden demonstraties door het hele land en heeft Venlo uitgekozen als volgende halte. NVU-voorzitter Constant Kusters: "De stad is veel in de publiciteit geweest vanwege Geert Wilders. Hij durfde het echter niet aan om daar met de PVV mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Wij durven hier wél te demonstreren." De aanvraag voor een vergunning is volgens Kusters al een tijdje geleden ingediend. "Mocht de gemeente besluiten om de demonstratie te verbieden, dan stappen wij naar de bestuursrechter. Die stelde ons eerder ook al in het gelijk toen Den Bosch onze demonstratie in eerste instantie verbood. Het past ook niet ineen democratie om zoiets te verbieden.

"Venlo wacht nog even met het verlenen van een vergunning. "We willen eerst met de partij om tafel", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Dan kunnen we de voorwaarden die bij een eventuele demonstratie horen uitgebreid bespreken. Naar aanleiding van dat gesprek geven we al dan niet een vergunning af."

De AFA, een landelijk netwerk dat zich ten doel heeft gesteld om racistische en fascistische partijen, groeperingen en tendensen te bestrijden, heeft inmiddels ook lucht gekregen van de plannen van de NVU. Onder het motto 'Laat Ze Niet Lopen' mobiliseert de groepering mensen om op 26 september te zorgen voor een tegengeluid. De AFA vindt de keuze vande NVU voor Venlo 'ongepast' omdat 'de stad in de Tweede Wereldoorlog zwaar heeft geleden onder de Duitse bezetting'.