woensdag 30 september 2009

Terugblik op politieoptreden tijdens NVU demonstratie

Afgelopen zaterdag 26 september vond er in Venlo een grootschalig politie-optreden plaats teneinde een demonstratie van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie en hun Duitse geestverwanten mogelijk te maken.

Burgemeester Bruls stelde een noodverordening in om de politie verregaande bevoegdheden te geven om de openbare orde te handhaven. Bruls werd hierbij overigens de eerste burgemeester die in een noodverordening `schmink´ opnam als verboden middel om je onherkenbaar te maken. Hij deed dit om de ludieke acties van clowns te voorkomen (!). Hoe hiermee de openbare orde gediend wordt is een raadsel.In de noodverordening was 'schmink' opgenomen als verboden vermommingmiddel teneinde een ludiek toneelstukje van clowns (uitgedost als White Brides, uiteraard een parodie op White Pride) in de kiem te smoren en hen te arresteren.

In de week voor de demonstratie van de NVU maakte de burgemeester klip en klaar via de media duidelijk dat zijn agenten direct zouden optreden bij racistische leuzen en hij vaardige een waslijst aan verboden tekens en cijfercodes, verwijzend naar het nationaal-socialisme, die de demonstranten niet mee mochten dragen.

Lees over Bruls beloofde 'zero-tolerance' beleid tenopzichte van racisme in De Limburger en bij L1.nl.

Op de dag zelf bleek die belofte niets waard; demonstranten van de NVU liepen met verboden cijfercombinaties van neonazistische terreurgroepen zoals Combat 18 rond, brachtten de Hitlergroet, riepen antisemitische en racistische leuzen als `Wir Feiern die Holocaust´, `Juden Juden´, Nederland voor de Nederlanders, eigen volk eerst´ en droegen, tatoeages, t-shirts en vlaggen met het zogeheten Keltisch Kruis. Dit wereldwijde symbool voor `White Power´ werd in de Tweede Wereldoorlog door Wehrmachtsoldaten op hun barakken geschilderd.Barry Kluft draagt een T-shirt van de neonazistische terreurorganisatie 'Combat 18', de cijfercombinatie 18 staat voor de innitialen van Adolf Hilter.Veel verschillende varianten van het keltisch kruis, ofwel het 'White Power' teken.Een van de opnamens waarin duidelijk zichtbaar de Hitler-groet wordt gebracht.T-shirt met de tekst "14 words", wat verwijst naar de tekst "We must secure the existence of our people and a future for white children." van Amerikaanse neonazi David Lane. Overigens zien we om zijn nek ook een 'White Power' hangertje.

En ook leuzen als `Criminelle Auslander Raus´, `Juden Raus.... Aus Palestina´, `doodstraf voor kapitalisten´ en `Israel, USA, Volkermordcentrale´, `Nationaal- Socialisme, Jetzt!/Nu!´ en `Hier Marchiert die Nationale Widerstand´ zijn meerdere malen gescandeerd. En nota bene de voorzitter van de NVU, die de afspraken met de politie moest nakomen, riep dat er een einde moest komen aan de heerschappij van de zionisten in Duitsland. Ook werden er vlaggen met nationaal-socialistische symboliek en afbeeldingen van Wehrmachtsoldaten meegedragen en dragen veel neonazi´s zogeheten vechthandschoenen. Daarnaast riepen de NVU-demonstranten veelvuldig `All Cops Are Bastards´ en droeg er een een shirt met de tekst `Polizisten Brennen´. Ironisch genoeg werd een gearresteerde omstander beboet voor honderden euro´s doordat hij een tatoeage met de letters ACAB op zijn hand had.Vlaggen en spandoeken met teksten die naar het nationaal socialisme verwezen.Veel neonazi's droegen vechthandschoentjes, in de noodverordening verboden.


NVU betoger draagt capuchontrui met de tekst 'Polizisten Brennen'. Het dragen van capuchons was trouwens ook verboden in de noodverordening.In bovenstaand filmpje (door een omstander gefilmd) wordt duidelijk zichtbaar waar de prioriteit van de politie lag, namelijk bij hij het in de kiem smoren van elke vorm van tegenprotest. De betogers van de NVU kunnen kennelijk wel wegkomen met duidelijk te horen teksten als "A.C.A.B. All cops are basterds" en daarna vervolgd met "Hier Marchiert die Nationale Widerstand".

De noodverordening, die voor de hele stad vanaf 08.00 ´s ochtends tot 18.00 ´s avonds geldt, wordt wel toegepast op omstanders en tegenstanders van de NVU. Mensen worden preventief gefouilleerd en gearresteerd als ze zich niet kunnen legitimeren. Mensen die zonnebrillen dragen worden gearresteerd op grond van het vermommingsverbod. Mensen die zich naar de zin van de politie niet snel genoeg verwijderden worden direct opgepakt op grond van het `niet-opvolgen van een bevel van de politie´. Uiteindelijk worden er maar liefst 56 omstanders/tegenstanders opgepakt, tegen 3 neonazi´s die door een linie van de Mobiele Eenheid wilden breken om tegenstanders te lijf te gaan.

Samenvattend: Ons inziens heeft de burgemeester onvoldoende gedaan om de inwoners van Venlo tegen het racisme van de NVU te beschermen. In plaats daarvan heeft hij wel alles uit de kast gehaald om het antiracistische protest van burgers te onderdrukken. Waar de overheid nalaat in te grijpen bij racisme, moet er niet vreemd opgekeken worden als burgers zelf door middel van herrie en geweldloze zitblokkades racisme bestrijden.

Volg deze link voor meer foto's van de NVU demonstratie: http://recherche-nord.com/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=380&Itemid=149