zaterdag 26 september 2009

Honderden Venlonaren protesteren tegen de aanwezigheid van de NVU in hun stad

Deze zaterdag 26 september 2009 demonstreerde de NVU in Venlo. Ondanks de door burgemeester Bruls afgekondigde noodverordening, hadden enkele honderden Venloenaren zich langs de route opgesteld om een tegengeluid te laten horen met de boodschap: “geen ruimte voor nazi’s in onze stad”.

De NVU had ongeveer 130 neo-nazi’s op weten te trommelen, waarvan er minstens 80 uit Duitsland moesten komen. De nazi’s moesten door een overmacht van ME beschermd worden tegen de woedende tegendemonstranten. Meerdere malen werd de NVU-stoet tot stilstand gedwongen doordat boze antifascisten de route geblokkeerd hadden.

Uiteindelijk kon door alle tegenstand de NVU demonstratie pas veel later dan gepland vertrekken van de verzamelplaats achter poppodium Perron55, en moest bovendien hun route worden ingekort. Doordat omstanders flink van zich lieten horen, waren ook de toespraken van NVU-voorzitter Constant Kusters onhoorbaar geworden en liet hij zich verleiden omstanders voor rotte vis uit te maken.

We willen iedereen bedanken die vandaag in Venlo heeft meegewerkt aan het zo klein mogelijk maken van de ruimte voor de neonazi’s. We hopen dat we ook een volgende keer een beroep op jullie kunnen doen als de NVU weer eens de straat op gaat. Bedankt Venlo!