dinsdag 27 maart 2012

Persbericht 27 maart 2012


Neonazi´s de straat op in Rheden, vijf jaar na de begrafenis van de Zwarte Weduwe

LaatZeNietLopen.nl, een internetinitiatief tegen racisme, roept inwoners van Rheden en omgeving op om de ruimte voor de neonazi´s op 31 maart aanstaande zo klein mogelijk te maken en zelf actie te ondernemen tegen de komst van Nederlandse, Belgische en Duitse neonazi´s naar Rheden. Fluit ze uit of ga in discussie, laat zien dat neonazi´s niet welkom zijn! Negeren is geen optie, de NVU zal hoe dan ook aandacht krijgen, door stickers te plakken, interviews te geven, flyers uit te delen, op internet tekeer te gaan en proberen te demonstreren op zaterdag 31 maart.

Het doel van de NVU is met hun demonstratie spanningen tussen bevolkingsgroepen aan te wakkeren. Waar de NVU eerder hetzte tegen migranten, Marokkanen en moslims voerden, nemen ze nu Poolse arbeidsmigranten op de korrel.

Het is echter geen toeval dat de NVU terugkeert naar Rheden. In maart 2007 overleed de NSB-weduwe en goede vriendin van NVU-voorzitter, Florrie Rost van Tonningen. Op 2 juni 2007 hield de NVU een lugubere treurmars in Rheden, van het station naar het graf van de Zwarte Weduwe. Die nazi-mars (met vlaggen uit het Derde Rijk en trommels waarmee de dodenmars werd gespeeld), was een van de eerste openbare, legale verheerlijkingen van het nationaal-socialisme na de Tweede Wereldoorlog. Met wat voor slogans de NVU deze keer ook naar Rheden komt, de herdenking van een NSB-kopstuk blijft onderdeel van de demonstratie.

Zoals Kusters het zelf in 2007 zei bij de begraafplaats in Rheden: "Rost van Tonningen is onze Führer in het Walhalla gaan opzoeken, Heil, Heil, Heil!". Vervolgens legden de neonazi´s een krans met de tekst "Deine Ehre Hieß Treue", een variant op de bekende SS-slogan op het graf van de NSB-weduwe.

Dat uitgerekend zo´n groep neonazi´s in Rheden op 31 maart het nationaal- socialisme komt promoten als oplossing voor problemen (huisvesting- en overlast door Polen) hier en nu in Rheden, is te grof voor woorden. Dat het nationaal-socialisme verwoestende gevolgen heeft gehad voor juist ook Polen is overbodig om te melden. En met de huidige spanningen rond het PVV-meldpunt over Polen is het een grof en provocatief schandaal dat uitgerekend de neonazi´s van de NVU voor het voormalige klooster St Michael aan de Oversteeg in De Steeg, waar Polen zijn gehuisvest, langs gaan lopen.

Protest!

In steden als Apeldoorn, Doetinchem, Bergen op Zoom, Zwolle, Amersfoort, Den Bosch, Venlo, Enschede en Helmond kwamen de afgelopen jaren honderden mensen op de been om hun woede over de nazi-mars door hun straten te uiten. De NVU mag dan door velen als een marginale groep worden gezien, ze blijven dat enkel door hen met velen de ruimte af te nemen en hen te overstemmen, een weerwoord te geven en een tegengeluid te laten horen.
LaatZeNietLopen is voor het laatste nieuws te volgen via Twitter, Facebook, onze website en Youtube.

Laat ze niet lopen!

info@laatzenietlopen.nl
www.laatzenietlopen.nl
www.twitter.com/laatzenietlopen
www.youtube.com/laatzenietlopen

We zijn ook te vinden op Facebook!