vrijdag 30 maart 2012

Burgemeester Rheden heeft begrip voor creatieve acties


Burgemeester oefent voor
haar creatieve actie?
Vanavond was er een informatiebijeenkomst voor bewoners van de Steeg over de komst van de NVU naar hun dorp. Onder de ongeveer 30 aanwezigen waren ongeruste buurtbewoners, enkele wethouders, burgemeester van Wingerden-Boers en de politie Gelderland Midden. De sfeer op de avond was strijdbaar. Het was overduidelijk dat de buurtbewoners allen een grote afkeer hebben van Constant Kusters en de NVU. Dit geldt ook voor burgemeester van Wingerden-Boers. Zij gaf aan ook liever niet te hebben dat de nazi’s naar de Steeg komen, maar dat zij juridisch hier niets tegen kan beginnen. Ze zal de demonstratie van de nazi’s dan ook niet proberen te verbieden.

ROUTE

De nazi’s zullen allen met de auto komen en hun auto’s parkeren op de parkeerplaats rechts aan het begin van de Oversteeg. De afrit vanaf de snelweg naar het dorp wordt volledig afgesloten en zal niet gebruikt kunnen worden. Vervolgens lopen de nazi’s via de Van Aldenburglaan rechtsaf de Godard van Reedelaan op. Aan het einde van die laan gaan ze linksaf naar de Smidsallee. Van hier gaan ze linksaf naar de Ursula van Raesfeltlaan. Dan zullen ze op het speelveld, waar deze laan weer teruggaat naar de van Aldenburglaan, een toespraak houden. Hierna keren ze terug naar de parkeerplaats op de Oversteeg.

In de aanvraag van de demonstratie wilden de nazi’s starten pal voor het zogenaamde Polenhotel in de Steeg. Een grove provocatie waar de burgemeester niet accoord mee is gegaan.

NOODVERORDENING

Er zal een helicopter in worden gezet en er zal een noodverordening worden afgekondigd voor het dorp die in zal gaan vanaf vrijdagavond en zal duren tot zaterdagavond. Er zal een noodverordening gelden voor een groot gebied om de route heen waar de politie mag fouilleren, ID controleren en mensen uit het gebied kan sturen (gebiedsverbod). Kun je je identiteitsbewijs niet tonen dan zal dit zonder pardon leiden tot aanhouding. Ook zal er veel politie in burger aanwezig zijn. De burgemeester vertelde dat bewoners zich zelfs in hun eigen straat moeten kunnen legitimeren. Vertellen dat je daar woont is niet genoeg. Hierop riep een van de aanwezigen “en wie heeft dat ook alweer bedacht?”.

ALLE OGEN OP DE NAZI’S?

Een vraag uit het publiek was of er niet te veel wordt gefocust op de zogenaamde tegendemonstranten. Er is namelijk in het verleden herhaaldelijk gebleken dat neo-nazi’s tijdens dit soort demonstraties strafbare uitingen doen, zoals het brengen van de hitler-groet en het roepen van racistische leuzen. Wordt hierbij door de politie ook ingegrepen? De burgemeester antwoordde hierop dat bij het doen van een hitler-groet of het roepen van racistische leuzen de daders onmiddelijk opgepakt worden.

PROTEST!

Vanuit de bewoners werd de behoefte uitgesproken om te protesteren tegen de aanwezigheid van nazi’s in het dorp. “Mijn straat komen ze wat mij betreft niet in” werd er gezegd. Enkele bewoners zijn bereid om hun huis open te stellen voor tegendemonstranten. De vraag werd gesteld “hoe ver kan ik gaan in mijn protest?”. De burgemeester geeft aan dat ze begrip heeft voor creatieve acties. Een bewoner had een LaatZeNietLopen raam-posters bij zich en liet die zien aan de aanwezigen. De burgemeester heeft er alle begrip voor dat die achter de ramen wordt gehangen. Ook andere vormen van actie krijgt haar goedkeuring: “Bedenk je eigen actie, maar houd het De Steeg waardig” verkondigde zij.

CONCLUSIE

De burgemeester sloot de avond af en zei blij zijn te zien dat de mensen rustig bleven, waarop een strijdbare buurtbewoner opmerkte “dat zullen we nog wel eens zien, stille wateren hebben diepe gronden”. En zo is het!

Uiteraard ondersteunt LaatZeNietLopen elke vorm van actie die mensen willen ondernemen. Probeer, ondanks de uitgebreide politie-inzet, de ruimte voor de nazi’s die dag zo klein als mogelijk te maken. Fluit ze uit of ga in discussie, laat zien dat neonazi´s niet welkom zijn! Negeren is geen optie, de NVU zal hoe dan ook aandacht krijgen, door stickers te plakken, interviews te geven, flyers uit te delen, op internet tekeer te gaan en proberen te demonstreren op zaterdag 31 maart.

Tot zaterdag!

Team LaatZeNietLopen