dinsdag 13 maart 2012

De Nederlandse Volks-Unie op weg naar 31 maart 2012

Wat doet de Nederlandse Volks-Unie eigenlijk tussen hun demonstraties door? Sinds de historisch lage opkomst in Helmond op de demonstratie van 1 oktober 2011 zijn er de nodige ruzies uitgebroken. Dit artikel geeft een kijkje in de extreemrechtse keuken.

Beoogd partij-secretaris en kringleider Olav Schollaardt is door partijvoorzitter Constant Kusters de tent uitgewerkt. Schollaardt ging op 1 oktober met een groep jonge neonazi´s in Hamm (Duitsland) demonstreren in plaats van naar Helmond af te reizen. Kusters noemt Schollaardt laf en verwijt hem "de loopgraaf uit te vluchten omdat er te weinig soldaten in zitten". Olav Schollaardt zelf zou zich hebben teruggetrokken omdat het "net zou voelen alsof ik het roer van de titanic over zou nemen nadat het de ijsberg had geraakt". Kusters trapt nog even na en roept dat Schollaardt in 1996 (sic) "belastende verklaringen over kameraden" heeft afgelegd. Sindsdien vertrouwt Kusters Schollaardt niet meer. Schollaardt heeft inmiddels zijn eigen plan getrokken en een eigen groep opgericht. De NVU benoemt daarop Peter van Egmond (ook bestuurslid van de op dit moment inactieve Nederlandse Volks Beweging) tot partijsecretaris.

Ook het Netwerk Nationale Socialisten hebben kritiek op de demonstratie-vorm van de Nederlandse Volks-Unie, die zij desondanks vorig jaar kopieerden in Den Haag. Uit een discussiedag van dat Netwerk op 15 oktober 2011 komt het volgende: "De aanpak van demonstraties moet veranderen. De meeste demonstraties hebben weinig nut door de strenge repressie en omdat niet alle mogelijkheden ten volle benut worden. Zo moet er meer contact met het volk gelegd worden en moeten demonstranten de discipline meer in acht gaan houden. Ook moet er meer geïnvesteerd gaan worden in informatievoorziening (bijvoorbeeld dmv folders en infodagen) naar binnen en naar buiten toe aangaande de thematiek van de betreffende demonstratie. Een kameraad merkte op;"Als het ware vallen we die dag(en) een (willekeurige) stad binnen zonder enige vorm van informatie, houden we deze enkele uren "bezet" en vertrekken we weer. Zonder dat mensen er enige kennis over hebben of aan over houden"."

Op 15 oktober 2011 heeft de NVU een `besloten ledencongres´ gehouden, zoals eigenlijk alles behalve demonstraties clandestien plaatsvinden. Barbecues, herdenkingen van de dood van Adolf Hitler, vieringen van de verjaardag van Adolf Hitler, herdenkingen van de `Putsch van Munchen´, allemaal ondergronds. De voorzitter werd met Noord-Koreaanse cijfers herkozen en aangewezen als enige en absolute perswoordvoerder.

Op het forum Stormfront, feitelijk het NVU-ledenforum, is ook kritiek op de strategie en organisatievorm van de NVU: "De NVU democratisch en transparant? Waarom word er door U dan zo moeilijk gedaan over het ledenaantal? Besteding van inkomsten ed? En waarom bent U de enige die met bv de pers MAG spreken? Klinkt niet bepaald democratisch maar meer dictoriaal." De `U´ in dit verhaal is uiteraard Constant Kusters. Als er nog meer (privé-)kritiek op Kusters komt, onthult hij, zoals wel vaker, een aantal namen van gebruikers van het nazistische forum.

Begin november ontstaat er dan onrust in Oss als de NVU aankondigt met Johnboy Willemse uit Ravenstein aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 te gaan meedoen. In 2006 haalde ze daar 1% van de stemmen. Verslaggever Dan Wildeman uit Oss schreef op zijn blog: "Waarom zou het uitgerekend in Oss dit keer wel lukken? Daar denkt Kusters het antwoord wel op te weten: "Iedere gemeente heeft z´n eigen problemen. En ook in Oss zijn er problemen met buitenlanders", orakelde hij tegen het weekblad. Gek. Merk ik nooit wat van. De enige problemen met buitenlanders waar ik wel eens van hoor, zijn de problemen die buitenlanders ondervinden van vervelende Lonsdale-jongeren. Vooral in Ravenstein. Da's vast geen toeval."

Rond dezelfde tijd maakt de Commissie Gelijke Behandeling bekend dat Patrick de Bruin, de beruchte querulant, NVU- en Voorpostlid, `bruin´ zaaddonor, ex- meesterspammer enzovoort in het gelijk wordt gesteld waar onder andere de SNS- bank en de FNV de Bruin hebben willen weren als lid vanwege zijn NVU- lidmaatschap en politieke opvattingen. Kusters jubelt de besluiten van de CGB toe (voor het eerst in zijn leven, want de CGB is natuurlijk een gruwel in de ogen van de NVU, met haar gelijkheidsbeginsel) en sluit `partijgenoot en kameraad´ Patrick de Bruin in de armen. Opvallend, want in september van datzelfde jaar werd de Bruin opgepakt wegens verdenking van wiethandel en moest Kusters zich in allerlei bochten wringen om zich maar vooral te distantiëren van `drugsdealers- en gebruikers´ in de Nederlandse Volks-Unie. De zaak van de wiethandel ligt nog bij het Openbaar Ministerie in Arnhem overigens. Wat nu eigenlijk de bedoeling is van al die bezwaarschriften van de Bruin bij het CGB blijft onduidelijk: gaat-ie nu daadwerkelijk bij de FNV actief worden? Opent-ie een rekening bij de SNS?

Overigens wilde de Bruin in Veenendaal ook lid worden van een schietvereniging. Ook daar oordeelde het CGB dat er sprake was van onderscheid op basis van politieke gezindheid. De combinatie extreemrechts en schietvereniging zorgt hopelijk voor oplettendheid in Veenendaal!

Eens in de zoveel tijd klimt de NVU-voorzitter in de pen en schrijft-ie een brief aan de Tweede Kamer. Zo ook in november. Volgens de NVU moeten de leegrakende asielzoekerscentra in Nederland worden gevuld met `blanke Zuid-afrikaners´. Deze `Volksgenoten´ zoals de NVU hen noemt, zijn hun leven niet meer zeker in Zuid- Afrika en verdienen dat "Nederlanders, jong en oud, als één Volk achter de Boeren van Zuid Afrika gaan staan!"

Als halverwege november de aandacht voor de moorden van de Duitse Nationaalsozialistischen Untergrund (NSU) ook in Nederland toeneemt interviewt EenVandaag Kusters:
http://www.eenvandaag.nl/criminaliteit/39064/duitsland_in_ban_van_rechts_extremistische_moorden

Kusters zegt dat de Duitse justitie zich moet richten op de daders en dat het belachelijk is de NPD te verbieden. Hij zegt de NPD daar al over gesproken te hebben. Verder noemt-ie Merkel `een gewone CDU-politicus´, maar ze is toch echt Bondskanselier van Duitsland. Overigens zou het aardig zijn geweest als de interviewer Kusters had gevraagd naar de vervolging die Kusters boven het hoofd hangt in Duitsland, omdat-ie op een toespraak op een demonstratie in Bad Nenndorf in 2008 antisemitische opmerkingen had gemaakt en pleitte voor een aanval van Iran op Israel en en passant Merkel `een porno-actrice´ had genoemd. Sindsdien laat Kusters zijn neus niet meer zien in zijn beoogde Heimat.

Eind december komt de Nederlandse Volks-Unie nog even voorbij in het jaaroverzicht van RTV-Oost in Twente, waar wordt teruggekeken op de demonstratie in Enschede in mei van 2011.

Begin februari wordt dan ex-NVU´er en Hitlerlook-a-like Stefan Wijkamp door de rechtbank in Groningen vrijgesproken. In augustus 2009 werd Wijkamp gearresteerd bij een barbecue met allerlei Blood & Honour-figuren. Hij zou een bevel van de politie om zich te verwijderen niet hebben opgevolgd. Volgens de rechtbank had de burgemeester het noodbevel nooit mogen uitvaardigen en dwingt de gemeente Oldambt tot het betalen van een dikke tweeeneenhalfduizend euro aan Wijkamp. Kusters wordt natuurlijk door journalisten gebeld of-ie het nummer van Wijkamp heeft en Kusters schrijft daarover een heuse persverklaring, waarin hij het Wijkamp kwalijk neemt dat-ie op `een grote historische persoonlijkheid´ lijkt. Kusters droeg zelf overigens in de jaren negentig ook een snorretje en haardracht a la Adolf Hitler, maar goed dat terzijde.

Eind februari begint dan een korte nieuwshype over neonazi´s in Purmerend die de stad zouden volplakken met stickers van de Nederlandse Volks-Unie en leuzen zouden spuiten als `National Sozialismus Jetzt!´. Twee van hen, Mike Brand en Robert-Jan Koelewaard, werden na de moordaanslagen van de Noor Breivik in julie vorig jaar opgepakt omdat ze op internet met wapens poseerden. Dat blijken uiteindelijk nepwapens te zijn, maar volgens het Openbaar Ministerie zijn het `indicatiewapens´, die zo goed lijken dat het bezit daarvan wel degelijk strafbaar is. Het OM beraadt zich nog over vervolging van Brand en Koelewaard.

De NVU laat dan begin maart weten in 2014 aan gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend te willen meedoen en kondigt ook een demonstratie aan onder het motto `Vrijheid van meningsuiting, ook voor volksnationalisten. En stop demonisering en criminalisering door het anti-discriminatiebureau die aan het subsidie-infuus ligt.´ Een hele mondvol inderdaad. De publiciteit rond de NVU in Purmerend eindigt voorlopig met een bezoek van een verslaggever van PowNed aan Kusters. http://www.geenstijl.tv/2012/03/tom_staal_doet_een_dagje_nvu_i.html

Waar de demonstratie van 31 maart 2012 gaat plaatsvinden is vooralsnog onbekend. Kusters houdt de locatie, in samenspraak met politie en burgemeester, zo lang mogelijk geheim. Dit gaat betekenen dat een stad en een wijk in die stad plots overvallen gaat worden door een groep demonstrerende neonazi´s! Help ons dit schimmenspel te doorbreken en broodnodig en volkomen legitiem verzet tegen racisme en fascisme te organiseren! Iedereen heeft recht geluid tegen de NVU te laten horen!

Team LaatZeNietLopen