donderdag 22 maart 2012

Demonstratie NVU 31 maart; waar?

Update 27/2: Locatie is De Steeg (gem. Rheden), zie: NVU demonstreert in De Steeg

De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft voor 31 maart een demonstratie/manifestatie aangekondigd, maar wil de locatie pas enkele dagen voor de demonstratiedatum prijsgeven. Dit is onderdeel van de nieuwe tactiek van NVU-voorman Kusters, die heeft gezegd samen met de betreffende gemeente en politie de locatie zo lang mogelijk geheim te willen houden zodat tegenstanders geen tijd hebben een tegenprotest te organiseren.

LaatZeNietLopen heeft vervolgens gekeken welke steden voor de NVU een mogelijkheid zouden kunnen zijn en is navraag gaan doen. Verschillende bronnen maakte aannemelijk dat het Enschede zou worden. Bovendien had Kusters na de demonstratie van 28 mei 2011 in Enschede aangegeven ooit terug te komen voor wraak, honderden mensen prostesteerden toen tegen de NVU, wat er voor zorgde dat de route werd ingekort en een aantal spreekpunten werd afgelast. Wij vroegen de gemeente Enschede herhaaldelijk of ze een aanvraag van de NVU voor de 31ste binnen hadden, maar we kregen geen antwoord.
Uiteindelijk besloten we via de media ons vermoeden publiek te maken en de burgemeester tot openheid te dwingen. Dat heeft geholpen; de gemeente heeft inmiddels stellig aangegeven geen demonstratie-aanvraag van de NVU binnen te hebben (zie Tubantia, LZNL is overigens nooit zelf gecontacteerd door de burgemeester of gemeente Enschede).

Dat schept duidelijkheid zou je zeggen, maar de NVU kan nog steeds Enschede voor ogen hebben als locatie. Voor een demonstratie kunnen zij tot 48 uur van te voren een melding maken bij de gemeente. Laten we hopen dat de burgemeester in dat geval direct voor openheid kiest en niet meegaat in de door de NVU gewenste geheimhouding.

In Helmond (NVU demonstratie op 1 oktober 2011) besloot de burgemeester onder één hoedje te spelen met de NVU en pas op het laatste moment de locatie openbaar te maken. Bewoners van de wijk Brouwhuis werden verrast door de nazi-mars en de zeer vergaande maatregelen van de politie en waren woedend op de burgemeester, die later mede door deze toestand zou aftreden.

Het is dus onduidelijk waar de NVU 31 maart haar nazi-optocht zal houden. LaatZeNietLopen blijft nauwlettend de mogelijkheid van Enschede in de gaten houden maar sluit nadrukkelijk andere steden niet uit. We vragen iedereen die aanwijzingen heeft contact met ons op te nemen. En doen een appel aan alle burgemeesters van Nederland om niet mee te gaan in wens van Kusters om de stad of locatie van de NVU-mars geheim te houden.

Laat ze niet lopen!

www.laatzenietlopen.nl
info@laatzenietlopen.nl
facebook.com/laatzenietlopen
twitter.com/laatzenietlopen