zaterdag 31 maart 2012

Stilte in De Steeg

"Een spookstad", noemde een inwoner van De Steeg zijn dorp vandaag. In afwachting van de neonazi´s van de Nederlandse Volks-Unie zijn de straten leeg, de auto´s elders geparkeerd, gordijnen en luiken dicht. Zichtbaar vanaf de straat hingen er felgekleurde teksten tegen de NVU `Geen rassenhaat in onze straat´, of `Wat is ´t nummer van het Meldpunt Overlast Extreemrechts?´ en teksten als `Pool zkt werk, nazi zkt ruzie´ en `Nooit meer, Nigdy wiecej´.

Op straat liepen wel fors gebouwde mannen, sommigen leken op klassieke actievoerders tegen de NVU. Het waren echter agenten in burger.

Als je brood wilde halen werd je onderweg drie keer om legitimatie gevraagd. Op elke straathoek een agent. Een enorm gebied rond de demonstratieroute was uitgeroepen tot noodgebied, om nieuwsgierigen en tegenstanders op een afstand te houden. Rond een uur of een arriveerde de NVU: 25 mannen, bijna allemaal met een wit NVU-petje.

Zij riepen `Vrij, sociaal en nationaal´ en `Hop, hop, hop, immigratiestop!´. De leuzen sloegen dood op de stille muren van De Steeg. Een inwoner had de ramen open en draaide vrij luid klassieke muziek. Na drie kwartier, inclusief de toespraken, was het voorbij en werden de NVU´ers onder politie-escorte via de snelweg afgevoerd. Het graf van NSB-weduwe Rost van Tonningen lieten zij deze keer links liggen.

De gemeente meldt dat er 12 verwijderingsbevelen zijn uitgedeeld. Zo was er bijvoorbeeld een vrouw die werd weggestuurd omdat zij haar dochter, die in de wijk woont, wilde bezoeken.Voor zover bekend zijn er ondanks de massaal aanwezige politie geen arrestaties gevallen. Het spannendste moment was toen een voorbijganger wat dichterbij de NVU´ers wilde gaan staan om een speech te horen. Hij werd direct door agenten in burger afgevoerd.

De NVU lijkt haar aantrekkingskracht op het radicalere spectrum van de Nederlandse (en Duitse) neonaziscene, zoals de Nationaal Socialistische Actie (NSA), Combat 18, Blood & Honour en Ulfhednar te hebben verloren. En ook in De Steeg en Rheden vond de NVU geen weerklank voor haar racistische en haatzaaiende boodschap.

LaatZeNietLopen dankt alle inwoners van De Steeg voor hun duidelijke stellingname vandaag!

Berichtgeving media:
De Gelderlander
Omroep Gelderland
RTV Rijn IJssel

Team LaatZeNietLopen