vrijdag 30 maart 2012

Oproep tot oorverdovende stilte bij nazi-mars in de Steeg

Vandaag heeft LaatZeNietLopen besloten om de oproep tot actie tegen de NVU a.s. zaterdag in de Steeg te wijzigen: in plaats van een lawaai protest, een oorverdovende stilte rond de nazi-mars. LaatZeNietLopen probeert bij haar acties altijd aansluiting te zoeken met de bewoners van de plaats waar de nazi-mars plaatsvindt en in het bijzonder de buurt waar deze doorheen loopt.

Het concept van LaatZeNietLopen, de neo-nazi’s overstemmen met gefluit en andere herrie, werkt prima in een stad als Enschede. Aanstaande zaterdag hebben we echter te maken met De Steeg. Dit is een klein, rustig dorpje met slechts 1200 inwoners.

De inwoners van De Steeg zijn totaal niet gediend van de NVU. We hebben gezien dat in de buurt de door ons verspreide raamstroken zijn opgehangen. Wij moedigen de inwoners van de Steeg nog steeds aan dit te doen. De wens van de bewoners is om de NVU totaal voor schut te zetten door ze te laten marcheren door lege straten, langs huizen waarvan de gordijnen dichtgetrokken zijn. De opkomst van de NVU zal zeer klein zijn, geschat wordt zo’n 25 neonazi’s.

De burgemeester had al aangekondigd een noodbevel voor de Steeg uit te vaardigen en heeft zojuist het noodbevel-gebied bekend gemaakt. Dit omvat een zeer groot gebied en we verwachtten dat de politie uit alle macht zal proberen om mensen die niet in de Steeg wonen te weren. De afslag vanaf de snelweg naar De Steeg zal zelfs worden afgesloten. Er is geen treinstation in de Steeg.

Wij vinden het onverantwoord om tegenstanders van de NVU op te roepen om naar De Steeg te komen. We hebben hier te maken met de politie Gelderland-Midden, die in Arnhem altijd een harde lijn hanteert. Dit heeft er in het verleden toe geleid dat buurtbewoners en NVU-tegenstanders massaal werden gearresteerd voor kleine zaken als het niet kunnen tonen van ID of het zich begeven in het noodbevel gebied.

Deze keer kiezen wij voor een andere vorm van protest dan gewoonlijk. Onze oproep om de nazi’s met lawaai te overstemmen trekken wij dus in. Wij denken dat oorverdovende stilte in deze specifieke situatie de meest effectieve manier is tegen de verspreiding van de standpunten van de NVU. Door hen door lege straten te laten marcheren, denken we dat we de NVU als partij nog verder te kunnen isoleren en marginaliseren.

LaatZeNietLopen zal bereikbaar zijn voor eventuele klachten over de toepassing van het geldende noodbevel. Er is een advocaat standby. We zijn bereikbaar op 06-26639840 en info@laatzenietlopen.nl vanaf vrijdagavond 18:00 uur.

Team LaatZeNietLopen