zaterdag 6 februari 2016

Pegida’s haat duidelijk niet welkom in Amsterdam, Mokum #kwaminverzet!


Terwijl een grote massa Amsterdammers van alle achtergronden een meer traditionele protest demonstratie hielden bij de Dokwerker op het nabij gelegen Jonas Daniel Meijerplein besloten honderden mensen directer in verzet te komen tegen de poging van het extreem-rechtse PEGIDA om zich te manifesteren in de hoofdstad. 
De neonazi’s van het aan het Blood&Honour netwerk gelieerde DTG probeerde als eerste passerende tegendemonstranten en de op een nabijgelegen terras borrelende F-Side te provoceren en werden op hun wenken bediend. Elders in de stad waren het Poolse en Duitse nazi’s die de confrontatie zochten met passanten met een Arabisch uiterlijk en eensgezind door omstanders duidelijk gemaakt werden dat zij, en dit soort gedrag, niet welkom waren in Amsterdam. Ondertussen zorgden vele creatieve prikacties, spandoek “banner drops” (in de directe omgeving van de Stopera en op het Centraal Station) en massale druk op de ME linies er voor dat de demonstratie van PEGIDA niet alleen niet kon beginnen maar dat zelfs na slechts één uur alle extreem-rechtse demonstranten in GVB bussen de stad al weer uit werden gebracht door de politie. 


#LaatZeNietLopen is trots op en dankbaar voor de vele mensen die vandaag letterlijk hun vrijheid en gezondheid op het spel hebben gezet om een bijeenkomst te voorkomen die nooit had mogen plaats vinden. Immers zoals een oudere demonstrant opmerkte; “de laatste keer dat fascisten onder politiebegeleiding deze buurt afsloten was het om de laatste bewoners af te voeren naar een vernietigingskamp”. 
Wij kunnen alleen maar hopen dat, als de burgemeester zo nodig groepen willen laten manifesteren wiens expliciete doel is om al de vrijheden van anderen te willen afnemen, niet gebaseerd op hun handelen maar op zaken als hun afkomst of kleur, dat dit weer net zoals in het verleden op een winderige uithoek in het havengebied gebeurt.


bron: oog op amsterdam


Tenslotte, wees vanavond voorzichtig, er zijn nog steeds groepjes gefrustreerde nazi’s en fascisten in de stad opzoek naar wraak. En vanzelfsprekend vergeten wij de vele mensen niet die vandaag door de politie zijn opgepakt terwijl ze hun morele plicht tegen het her-opkomend fascisme vervulden. Alle arrestanten ogenblikkelijk vrij!

Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

#LaatZeNietLopen