vrijdag 19 februari 2016

Wie is wie (en doet wat) bij PEGIDA Nederland?


In de aanloop naar de volgende PEGIDA (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) bijeenkomst in Amsterdam op 27 februari a.s. vonden we het tijd om een kort overzicht te geven van een aantal van de belangrijkste personen in en achter PEGIDA en hun achtergronden.
 

Voor uitgebreidere informatie verwijzen wij graag door naar het onvolprezen archief van de antifascistische onderzoeksgroep KAFKA.

http://kafka.nl/organisatie/patriotische-europaer-gegen-die-islamisierung-des-abendlandes/

Edwin Wagensveld (Edwin Utrecht/Edwin der Hollander)
Woordvoerder, belangrijkste organisator en voornaamste link met de duitse moederorganisatie bij PEGIDA-Nederland is de in Duitsland woonachtige wapenhandelaar Edwin Wagensveld. Een betrekelijk nieuw gezicht in het Nederlandse extreem-rechtse wereldje maar iemand die zowel nauwe banden weet te onderhouden met bekende neonazi’s en extreem-rechtse hooligans als namens PVV leider Geert Wilders een steun verklaring mag voorlezen op een PEGIDA demonstratie in Dresden, de geboortestad van die organisatie.
Raffie Chohan & Maarten Hoekwater

Dit echtpaar was eerder de drijvende kracht achter het meer mislukte extreem-rechtse avontuur van de Dutch Defense League (DDL) en nu, samen met Edwin Wagensveld de oprichters van PEGIDA-Nederland. Ze onderhoudt nauwe banden met de actiegroep groep Identitair Verzet een afsplitsing van neo-fascistische organisatie Voorpost. Ze geeft eerder aan journalisten aan geen enkel probleem te hebben met de deelname van neonazi’s aan haar demonstraties.

http://kafka.nl/pegida-nederland-een-burgerbeweging/

Extreem-rechts beroeps activist, Andreas Breivik bewonderaar en lid van de neonazistische NVU. Hij werd eerder op vormfouten vrijgesproken van brandstichting in een moskee en is sindsdien een sort van mascotte binnen de extreem-rechtse beweging. Het feit dat iemand met zijn staat van dienst en overduidelijke sympatien keer op keer welkom is op PEGIDA bijeenkomsten en  elke dag ellenlange betogen vol met racisme en dreigementen met geweld mag posten op de PEGIDA facebook geeft meer dan duidelijk aan dat PEGIDA’s bewering dat ze niets van doen hebben met extreem rechts, racisme  en geweld een overduidelijk sprookje is.
http://kafka.nl/ben-van-der-kooi/

Florens van der Kooi

Broer van en de actieleider van de eerder genoemde fascistische organisatie Voorpost Nederland vervult achter de schermen een belangrijke rol. Veel Voorpost leden en activisten van haar “afsplitsing” Identitair Verzet vervullen rollen in de ordedienst bij de PEGIDA demonstraties. Voorpost is een oorspronkelijk Belgische organisatie die nauwe banden onderhoudt met voormalige SS collaborateurs en de restanten van het Zuid-Afrikaans Apartheid regime. Florens van der Kooi is werkzaam bij het steigerbouw bedrijf van de extreem-rechtse veteraan Marcel Hoogstra uit Spijkernisse. Marcel Hoogstra was ondermeer betrokken bij de oprichting van een Nederlandse tak van de Ku Klux Klan (KKK) en gemeente raadslid van de later verboden neo-nazi partij CP’86. Bij de laatste PEGIDA demonstratie diende een pick-up vrachtwagentje van Hoogstra Montage als mobiel podium en geluidswagen.

DTG (Demonstranten Tegen Gemeentes)

Geen persoon maar een organisatie is het uit Enschede en omgeving afkomstige DTG.
DTG is in ongeveer dezelfde periode ontstaan als PEGIDA en heeft met haar Pitbull logo en uniforme shirts een veel militanter profiel. DTG en PEGIDA lopen elkaars bijeenkomsten af en zijn voor een groot deel afhankelijk van elkaar voor een redelijke opkomst. DTG onderhoudt, naast haar nauwe banden met PEGIDA, ook dwarsverbanden met veel openlijker neonazistische clubs als de NVU, de Kameraadschap Noord-Nederland en de overige restanten van Blood&Honour Nederland. Het DTG leiderschap kader is herkenbaar aan de rode DTG opdruk op hun shirts, ondersteuners dragen een shirt met witte letters.

http://kafka.nl/demonstranten-tegen-gemeenten-dtg/