vrijdag 30 september 2011

Komt de ‘Hitler van Keulen’?

De vraag is welk internationaal neonazi-kopstuk de NVU nu weer heeft uitgenodigd om de nazi-mars in Helmond met een toespraak op te luisteren. Dat is namelijk 'goed' gebruik bij demonstraties van de Nederlandse Volks-Unie. Zo sprak de beruchte Duitse neonazi Axel Reitz - ook wel de Hitler van Keulen genoemd - meerdere malen de NVU achterban toe. Onlangs nog in Enschede op 28 mei.

Axel Reitz
Zijn ‘carrière’ als neonazi begon toen hij als 15-jarige mede-oprichter was van de Kameradschaft Köln, later Kameraadschap Walter Spangenberg, genoemd naar een vermoord leider van de Sturmabteilung (SA), de ordedienst van Adolf Hitler’s Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP). Tien jaar geleden werd Reitz leider van dit genootschap. Reitz is een netwerker, zowel op het internet als met fysieke contacten. Hij vond Saddam Hoessein als “oosterse versie van Adolf Hitler” een sympathiek man. In 2005 is Reitz in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen één van de kandidaten op de lijst van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Axel Reitz werd door een Duitse rechtbank veroordeeld voor het bij een betoging dragen van nazistische symbolen, en werd ook veroordeeld voor diefstal en bezit van verboden wapens.

Op 9 september 2005 werd hij voor demagogische uitspraken bij de bouw van een moskee veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden. “Het nationaal-socialisme is het enige zaligmakende geloof voor onze mensen”, zegt Reitz. Hij meent dat God Adolf Hitler naar de aarde gestuurd heeft. Voor politieke tegenstanders heeft hij het volgende in petto: “Op een dag op het marktplein (staan) en doodgeschoten (worden).”

Zie hier een kort fragment van Axel Reitz' toespraak op 28 mei in Enschede:Laat ze niet lopen!