maandag 19 september 2011

Neonazi´s de straat op in Helmond, negeren is geen optie!

Persbericht 18 september 2011

LaatZeNietLopen.nl, een internetinitiatief tegen racisme, roept inwoners van Helmond en omgeving op om de ruimte voor de neonazi´s op 1 oktober aanstaande zo klein mogelijk te maken en zelf actie te ondernemen tegen de komst van Nederlandse, Belgische en Duitse neonazi´s naar Helmond. Fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, ga in discussie, laat zien dat de neonazi´s niet welkom zijn! Negeren is geen optie, de NVU zal hoe dan ook aandacht krijgen, door stickers te plakken, interviews te geven, flyers uit te delen en op internet tekeer te gaan. Er circuleert nu al een oproepfilmpje op Youtube.

Het doel van de NVU is met hun demonstraties spanningen tussen bevolkingsgroepen aan te wakkeren. Wie de persverklaring over de demonstratie in Helmond leest, ziet dat de NVU niets anders wil dan een etnische zuivering van Helmond. In hun woorden `Geen integratie, geen assimilatie, maar remigratie´.

De nazi-mars (met vlaggen uit het Derde Rijk en lugubere trommels), is een verheerlijking van het nationaal-socialisme, (psychische) terreur op de openbare weg in Helmond en een rekruteringsmiddel voor racistische jongeren in Nederland. En het is geen toeval dat de NVU deze periode uitkiest om in Helmond te demonstreren; in de week voorafgaand aan de nazi-mars wordt immers op 25 september de bevrijding van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog van Helmond herdacht en wordt er op 22 september een monument onthuld ter herdenking aan de gevallenen aan geallieerde zijde. De NVU koos al vaker historisch beladen data en periodes om te demonstreren. Dat zo´n groep het nationaal-socialisme komt promoten als oplossing voor problemen hier en nu in Helmond, is te grof voor woorden. Dat het nationaal-socialisme verwoestende gevolgen heeft gehad is overbodig om te melden. Tochgeloven er nog steeds mensen in.

Vrijheid van meningsuiting

Door het recht op vrijheid van meningsuiting te misbruiken creëren de neonazi´s een vrijplaats voor de verheerlijking van het nationaal-socialisme en het ongestraft uiten van allerlei racistische symboliek en leuzen. Die vrijheid is slechts een façade voor het intimideren van de bewoners van de stad waar zij demonstreren. `Eigen volk eerst´, `Nationaal-socialisme Nu!´ en `Ruhm und Ehre fur die Waffen-SS´ en `Landstormsoldaten, heldentater´ zijn dan onder andere de leuzen die geroepen worden. Tijdens een demonstratie van de NVU in Ede in maart dit jaar werd meermalen de Hitlergroet gebracht.

Protest!

In steden als Apeldoorn, Doetinchem, Bergen op Zoom, Zwolle, Amersfoort, Den Bosch, Venlo, Ede en Enschede (in mei van dit jaar nog) kwamen de afgelopen jaren honderden mensen op de been om hun woede over de nazi-mars door hun straten te uiten. De NVU mag dan door velen als een marginale groep worden gezien, ze blijven dat enkel door hen met velen de ruimte af te nemen en hen te overstemmen, een weerwoord te geven en een tegengeluid te laten horen.

LaatZeNietLopen is voor het laatste nieuws te volgen op Twitter, Facebook, Hyves, onze website en Youtube.

Fractie Helder Helmond heeft al snel met verbazing gereageerd. Zie: http://www.ed.nl/regio/helmondstad/9509206/Verbijstering-over-NVUmars-Helmond.ece,
http://www.omroepbrabant.nl/Default.aspx?news/161607822/NVU%20Tientallen%20klachten%20over%20allochtone%20Helmonders.aspx
Moet wel bij gezegd worden dat verbieden onmogelijk is, NVU voorman Kusters vecht dit altijd succesvol aan.

Laat ze niet lopen!