maandag 26 september 2011

De nazi’s komen!
Helmond maakt zich op voor tegenprotest

De kogel is door de kerk; er komt definitief geen verbod op de demonstratie van de Nederlandse Volks Unie in Helmond a.s. zaterdag 1 oktober. Volgens burgemeester Jacobs zou zo’n verbod alleen maar meer publiciteit opleveren.

Niet dat een verbod zin had gehad. In de afgelopen jaren is keer op keer bewezen dat de NVU zo’n verbod met succes aanvecht bij de rechtbank. Wat de bevolking van Helmond rest is er zelf voor te zorgen dat de ruimte voor de neo-nazi’s zo klein als mogelijk wordt. Mensen die tegen het gedachtegoed van de neonazi´s zijn zullen dus zelf moeten ingrijpen door met vuvuzela, fluit, gastoeter of spandoek de straat op te gaan om hun eigen grondrecht op demonstratie op te eisen en een tegengeluid te laten horen.

Nu is de vraag nog wanneer de route wordt bekend gemaakt, hierover zijn tegenstrijdige berichten, we horen zowel dat dit op woensdag als op vrijdag gebeurt. Voor de bewoners van de desbetreffende straten valt te hopen dat zij zo snel mogelijk geïnformeerd worden.
(Update 28/9: volgens de laatste berichten wordt pas op vrijdag rond 17:00 uur de route bekend gemaakt)
In Helmond wordt in alle lagen van de bevolking gemobiliseerd voor het tegenprotest. Er zijn al posters, flyers en stickers met onze oproep verspreid in de stad door inwoners van Helmond, en dit zullen er in de loop van de week alleen maar meer worden.


Ook de lokale politieke partijen hebben er, allemaal op hun eigen manier, iets over te zeggen. In een bericht van het Eindhovens Dagblad van maandag 19 september stond dat de Helmondse politiek niet in actie komt tegen de NVU-mars. Wij hebben het de politieke partijen gevraagd, en dit bericht blijkt niet geheel op waarheid te berusten.
Michael Rieter van Helder Helmond zegt: “Het kan en mag niet zo zijn dat onder het mom van vrijheid van meningsuiting de NVU kan en mag oproepen tot discriminatie, neo-nazistische uitingen met zelfs het risico van de hitler-groet!”.

GroenLinks: “Wij zullen de demonstratie in geen geval doodzwijgen en de middelen die ons ten dienste staan om ertegen te ageren gebruiken. Diverse van onze leden hebben al aangegeven er heen te gaan om een tegengeluid te laten horen, al weten we nog niet eens welke route men gaat lopen. Helmond wil met dit rabiate, xenofobe clubje niks te maken hebben!”. De partij heeft ook een persbericht op hun site gezet waarin ze hun afkeuring van de nazi-mars laten blijken.
Erik de Vries van de SP geeft aan al veel reacties over de nazi-mars te hebben gekregen van inwoners van Helmond. Hij vindt het een goed recht dat bewoners van Helmond een tegengeluid laten horen.

Joan Damen van de VVD vindt dat nazi’s achter slot en grendel thuis horen. Hij wil echter vanuit zijn functie niet de burgers beschermen tegen de intimidatie van de neo-nazi’s. Damen laat dit over aan politie en burgemeester en denkt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. Hij is van mening dat het historisch besef bij de jongere generaties weg is.
Jan Roefs van het CDA meent dat het inwoners van Helmond niks interesseert en niet de straat op zullen gaan. Laten we hem het tegendeel bewijzen!

Berry Smits van Helmondse Belangen geeft wel een hele korte reactie. Hij vindt onze tekst over wat er de burgers in Helmond te wachten staat te lang om helemaal te lezen. Blijkbaar is hij niet zo heel erg geinteresseerd in Helmondse Belangen!
Wij hopen zaterdag 1 oktober om 13:00u bij station Helmond Brouwhuis* een luid, duidelijk en breed tegenprotest te zien tegen de nazi’s van de NVU. Tot dan!

Laat ze niet lopen!

* Update 30/902011