zaterdag 26 maart 2011

Edenaren bedankt!

Vandaag, 26 maart 2011, liepen de nazi's van de NVU door de straten van Ede. Ondanks de massaal aanwezige politie en een noodbevel, vonden toch een aantal Edenaren en anderen de mogelijkheid om hun woede over de nazi-mars te uiten. Zo hadden meerdere bewoners van huizen langs de route een poster achter hun ramen gehangen met de duidelijke leus: "Neo-nazi's niet welkom!" Ook waren langs de route posters geplakt met de boodschap "Geen racisten in onze wijk".


Tijdens de demonstratie hebben tegenstanders van de nazi's op verschillende plekken de mars proberen te verstoren door het laten horen van een duidelijk tegengeluid. Ze bliezen op fluitjes en riepen "nazi's oprotten!". Bij de aanvang van de demonstratie werden de nazi's getrakteerd op een regen van bananen door een ludieke actie van het 'Nationaal Bananen Front' Zo protesteerden zij, verkleed als apen, tegen de import van buitenlandse bananen in Nederland. "Nur Niederländische Bananen! Es muss Ordnung geben!".


Tijdens een toespraak van de NVU op het Beatrixplein werd een buurtbewoonster zo kwaad over hetgeen gezegd werd, dat zij naar de nazi's toe liep om een tegenwoord te geven. Ze moest door de politie beschermd worden tegen de aggressieve neo-nazi's. Wat nou vrijheid van meningsuiting?

De NVU liep met ongeveer 70 nazi's hun rondje door het stationsgebied van Ede. Er werd wederom weer duidelijk een vrijplaats gecreerd voor nazisme. Zo werd door een van de nazi's de hitlergroet gebracht. De politie liet dit gewoon gebeuren, terwijl anti-fascisten die hun ongenoegen over de nazi's wilden uiten werden opgepakt of met een gebiedsverbod weggestuurd.

Ook spreekt de Britse neonazi Mark Atkinson. Deze man, lid van de Racial Volunteer Force en voormalig activist van de Britse afdeling van de Ku Klux Klan, werd in 2005 tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het aanzetten tot rassenhaat.

Het is vandaag weer pijnlijk duidelijk geworden dat demonstraties van de NVU niets te maken hebben met vrijheid van meningsuiting. De nazi's worden vrij gelaten in het doen van strafbare, schokkende uitingen. Buurtbewoners en omstanders die hun ongenoegen hierover uiten worden door de massaal aanwezige politie geintimideerd en weggestuurd, of zelfs gearresteerd.

Iedereen die vandaag aanwezig was om tegen de nazi's te protesteren: bedankt!

Tot de volgende keer!
LaatZeNietLopen

Lees meer