zaterdag 28 mei 2011

Enschede bedankt!

Vandaag, 28 mei 2011, probeerden de nazi's van de Nederlandse Volks-Unie een demonstratie te houden door Enschede met een klassiek extreem-rechts thema. Een leuke middag zullen ze in het multi-culturele Enschede echter niet gehad hebben. Honderden tegenstanders probeerden met man en macht de mars van een kleine 50 nazi's te voorkomen.

De ME moest er aan te pas komen om de nazi's te beschermen, maar kon niet voorkomen dat regelmatig tegenstanders de kans zagen om met directe acties de nazi-mars dwars te zitten. Daarnaast was er door een oorverdovend lawaai van fluitjes, toeters en leuzen, niets meer te verstaan van de provocerende en racistische uitlatingen van de neo-nazi's. Zij moesten, ingepakt tussen de ME, hun sterk ingekorte route versneld afleggen. De ruimte voor de neo-nazi's werd door de aanwezige tegenstanders daadwerkelijk zo klein als mogelijk gemaakt!

Het was erg inspirerend om te zien dat zoveel mensen van divers pluimage op de oproepen tot protest af waren gekomen. Studenten, anti-fascisten, voetbalfans, vredesactivisten, homo-activisten en andere Enschedeƫrs van jong tot oud stonden zij aan zij om een tegengeluid te laten horen tegen de demonstratie van de NVU.

Al bij aanvang van de demonstratie was het stationsplein bezet door honderden tegenstanders. Een groep arriverende duitse neo-nazi's werd verjaagd van het stationsplein en moest beschermd door politie op ontzetting wachten. De politie veegde het stationsplein schoon om ruimte te maken voor de nazi-mars. De massaal aanwezige tegenstanders lieten dit echter niet gebeuren. De ME-linie werd doorbroken en het stationsplein opnieuw ingenomen. Hierdoor begon de demonstratie dik een uur later dan gepland en moest de route van de nazi-mars ingekort worden.

Zo is bijvoorbeeld de Walhofstraat de nazi-mars bespaard gebleven. Door alle tegenstand kon dit gedeelte van de route niet afgelegd worden. Gedurende de hele demonstratie werden de nazi's uitgefloten en overstemd met toeters en fluitjes. Anderhalf uur vroeger dan gepland werd de demonstratie beeindigd.

Iedereen die vandaag op de straat stond om zijn of haar stem te laten horen tegen extreem-rechts: Bedankt! Jullie hebben een duidelijk signaal afgegeven dat nazi's niet welkom zijn in Enschede.

Aangezien vandaag een best heftige dag was met ook een aantal directe confrontaties (zowel met de politie als met de nazi's) kunnen wij ons voorstellen dat mensen hun verhaal graag aan ons kwijt willen. Wij staan open voor alle soorten reacties en verhalen. Mail ons op info@laatzenietlopen.nl

Ook als je gearresteerd bent, kun je ons mailen. Wellicht kunnen wij je dan juridisch ondersteunen.

Tot de volgende keer,
Laat Ze Niet Lopen!