donderdag 26 mei 2011

Bewoners Enschede laten zich horen!

Sinds het bekend worden van de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie in Enschede, reageren bewoners van de stad via Twitter, Facebook en mail op onze oproep om tegengeluid te organiseren. Een aantal mensen en organisaties bestelden posters, flyers, raamstroken en stickers bij LaatZeNietLopen, doneerden via de PayPal-button op onze site en stuurden ons hun ideeen. Gordijnen dicht, Vuvuzela’s uitdelen, spiegels richten op de nazi-mars, de neonazi’s afschermen met witte doeken alsof er een misdaad achter heeft plaatsgevonden… “Twente heeft veel ruimte, maar niet voor neonazi’s”, schrijft iemand.

Een ander vraagt zich af wat voor kleur chocola neonazi’s eten en waarom ze trots zijn op hun blanke huid, terwijl er toch echt geen keuzemogelijkheid was! De racisten hadden net zo goed als Turk of Marokkaan geboren kunnen worden, zo sluit hij de brief af. Ook sturen mensen de brieven door die ze stuurden naar de burgemeester en raadsleden. Zo schrijft een bezorgde Enschede’er aan de burgemeester het volgende; “Ik dacht dat het fascisme op 10 mei 1945 in Hotel de Wereld in Wageningen ten einde was gebracht.” En de briefschrijver herinnert de burgemeester aan zijn eigen woorden: “Een vitale samenleving kan niet zonder verbindingen tussen individuen en tussen groepen. Een stad, een samenleving heeft een hecht sociaal weefsel nodig. Om te zorgen dat mensen zich gekend weten en zich geborgen voelen.” De neonazi’s proberen deze verbindingen volgens de briefschrijver te verbreken.

Anderen hopen op een LUID protest, spreken hun bezorgdheid uit dat Duitse neonazi’s in Enschede komen demonstreren en roepen mensen op daartegen te komen protesteren. “Twente moet wel mooi blijven!”

En zeven Afrikaanse organisaties uit Enschede houden een lawaaiprotest op het Stationsplein, fantastisch!

Enschede’ers laten ook weten dat ze de informatieverstrekking door LaatZeNietLopen erg op prijs stellen. En zaterdag willen ze zich laten horen, op wat voor manier dan ook. Door dat toe te laten kan de burgemeester aan het eind van de dag trots zijn op de bewoners van Enschede.

Laat ze niet lopen!