vrijdag 27 mei 2011

Laat je stem horen tegen de nazi-mars op zaterdag 28 mei in Enschede!

Zaterdag 28 mei zal de Nederlandse Volks-Unie in Enschede demonstreren. Die dag wordt niet voor niets al ‘zwarte zaterdag’ genoemd, de NVU is immers een neonazistische partij. Hun mars zal een intimiderende parade zijn van vlaggen en spandoeken met nazi-symboliek en racistische leuzen. Actiegroep ‘Laat Ze Niet Lopen’ heeft daarom al in een vroege fase gewaarschuwd voor de komst van de NVU en de bewoners van Enschede gevraagd hiertegen in protest te komen.

Onze oproep is eenvoudig: Kom zaterdag vanaf 12:00 uur naar de Molenstraat / Stationsplein waar de nazi-mars begint en overstem hun racistische boodschap met oorverdovend lawaai. Gebruik bijvoorbeeld toeters, fluitjes, ratels en natuurlijk je stem! Daarnaast moedigen we mensen aan om zelf een actie te verzinnen voor langs de route. We hopen samen met de buurt de ruimte voor de neonazi’s zo klein als mogelijk te maken.

Veel verschillende mensen en organisaties hebben aangegeven onze oproep te steunen, zoals onder andere zeven Afrikaanse organisaties. Daarnaast hebben de bewoners van de woonwijk rond de Walhofstraat vol verbijstering en woede gereageerd op de komst van de NVU in hun wijk. Steun hun met je protest! Geef de oproep door aan je vrienden en familie want met hoe meer mensen we zijn, hoe sterker ons tegengeluid!

Praktische informatie

Bekijk de route goed voordat op pad gaat. De NVU verzamelt voor op het stationsplein en loopt daarna de route Hengelosestraat, Boddenkampstraat, Walhofstraat, Kottendijk en Deurningerstraat. We adviseren mensen aan de Noordkant van het spoor te blijven, want daar loopt de route. Kom je vanaf het begin, kom dan naar de kruising Molenstraat, Hengelosestraat en Deurningerstraat die grenst aan het Stationsplein.


Stop de nazi-mars op 28 mei in Enschede! weergeven op een grotere kaart

Het is waarschijnlijk niet aan je voorbij gegaan dat burgemeester den Oudsten een noodverordening heeft afgekondigd voor een groot gebied rond de demonstratie (incl. centrum) deze gaat al in vanaf 18:00 uur de dag ervoor. Dat betekend niet dat jij geen recht hebt om tegengeluid te laten horen zaterdag, want het recht op vrijheid van meningsuiting en recht op demonstratie heb jij ook. Het betekent wel dat de politie mensen mag fouilleren en kan vragen naar je identiteitsbewijs. Je moet dit ook kunnen tonen, anders wordt je aangehouden. De politie zal de NVU hoogstwaarschijnlijk met een linie ME afschermen en omstanders op afstand houden. Daarnaast heeft de burgemeester beloofd dat de politie direct ingrijpt als een NVU’er de Hitlergroet maakt, of wanneer er andere strafbare uitingen worden gedaan.

Bekijk hier de exacte noodverordening op de website van de gemeente Enschede.

Op de dag zelf zijn wij vanaf 11:00 uur telefonisch bereikbaar voor vragen over het verloop van de nazi-mars en de tegenprotesten. Je kunt ook nuttige informatie aan ons doorgeven. Het info-nummer is 06-17068369. Deze informatie is ook te vinden op www.twitter.com/laatzenietlopen (erg handig voor mensen met internet op hun mobiel), als je ons op tijd een email stuurt met je 06-nummer kun je ook per sms updates krijgen. Mail ons op info@laatzenietlopen.nl met als onderwerp: "aanmelding sms-info-dienst 28 mei".

Zoals al eerder beschreven heeft de politie verregaande bevoegdheden om de openbare orde te handhaven. Daarom bieden wij ook juridische ondersteuning in het geval dat omstanders/tegenprotestanten onverhoopt gearresteerd worden. Het arrestanten-nummer is 06-26639840, bel dit als je een arrestatie ziet. Als je zelf bent gearresteerd bel of mail je ons als je weer vrij bent. In de meeste gevallen wordt je aan het eind van de middag weer vrijgelaten zonder verdere consequenties. Verklaar niets en ga ook niet in op een voorstel van de politie om een eventuele ‘boete’ direct te betalen/pinnen. Als je die later thuisgestuurd krijgt, betaal niet maar neem contact op met ons. Wij hebben hier ervaring mee en bovendien een advocaat die gespecialiseerd is in demonstratierecht. Mocht je langer worden vastgehouden (onwaarschijnlijk) vraag dan naar je voorkeursadvocaat. Dat is Frans Huijbers uit Nijmegen.

Voor zo ver de praktische informatie. We wensen iedereen een succesvolle dag toe. Maak de ruimte voor de neonazi’s zo klein als mogelijk. Stuur ze doof naar huis! Laat ze niet lopen!

We rekenen op jullie! Tot zaterdag!